Farkraj Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Nie miałem pomysłu jak nazwać teamt ale do rzeczy. Na problem natknołem się podczas tworzenia shootera top-down. Mam postać pohatera top down z ramionami, sprite pistoletu to ręka + pistolet i są rysowane w odpowiedniej częsci bohatera mając ustawiony Origin "center". Ale! pocisk który ma wylatywać z tejże broni wymaga ustawienia originu na lufie broni a nie na srodku... jeżeli ustawie na lufie to ręka z bronią się rysuje na plecach bohatera co wpływa ujemnie na realizm :D . Tułów bohatera jest rysowany draw_sprite_ext'em GML draw_sprite_ext(spr_tuluw,-1,x,y,image_xscale,image_yscale,direction,image_blend,image_alpha); wiec obraca się do kierunku myszy i jeżeli kombinuje w rysowaniu broni z x+5 itd to ręka z pistoletem wesoło lata dookoła bohatera przy poruszaniu się. I takie to moje pytanie jak zrobić aby ręka z bronią była rysowana w odpowiednim miejscu, obracała się z bohaterem, i żeby z lufy wylatywał pocisk a nie kilkanascie pixeli obok. Proszę o pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Popraw sprity, wtedy wystarczy ze pocisk ustawisz w środku bohatera i wlala :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Przy tworzeniu instancji do współrzędnych musisz dodać lengthdiry np. GML instance_create(x+lengthdir_x(10,direction-45),y+lengthdir_y(10,direction-45),oPocisk)Pierwsza liczba to długość wektora w pikselach druga to kierunek. Pokombinuj z wartościami, aż Ci wyjdzie pożadany efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farkraj Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 dzienki :D poradzilem se innym sposobem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi