lion Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 El0 ziąs! Mam problem z baza danych MySQL i PHP i prosze o pomoc . Mam przykladowe tabele: pierwsza pierwsza_a pierwsza_b pierwsza_c druga druga_a druga_b Chce wykonac na nich kilka operacji, np. zmienic wszedzie czlon \'pierwsza\' (oraz nazwe tabeli \'pierwsza\') na \'trzecia\' oraz wszystkie zawierajace \'druga\' w nazwie (wraz z tabela \'druga\') usunac. Wszystko to chce wykonac w formie skryptu PHP. Nie mam zadnego pomyslu, jak by to zrobic w PHP... Prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 To pewnie będzie źle bo w PHP i tych innych za dobry nie jestem, ale spróbuje, niech mnie ktoś poprawi :P : for ($i = 1; $i < 3; $i++) { $literka = 0; switch (i) { case 1: {$literka = "a"; break;} case 2: {$literka = "b"; break;} case 3: {$literka = "c"; break;} } $table_name_old = "pierwsza_".$literka; $table_name_new = "trzecia_".$literka; $query = "ALTER TABLE '$table_name_old' RENAME TO '$table_name_new'"; $result = @mysql_query($query); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lion Opublikowano 29 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Teraz tylko, czy to jest poprawnie zrobione?;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Ja nic nie rozumiem. Zmienić nazwę jednej z tabel i jedną usunąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi