Bosu Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 co zrobić aby objChinczyk podążał za objRusek ale nie podchodząc bliżej niż 4 pixele ? kod na podążanie GML move_towards_point(obiekt2.x,obiekt2.y,szybkosc) Zgodnie z regulaminem, jeden błąd ortograficzny w nazwie tematu = warn. Maximal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 if distance_to_object(objChin) > ilestam and distance_to_object(objChin) <4 { akcja ruchu } Edit: Oj chyba źle to napisałem. Już wyłączyło mi sie dzis myslenie ;/ if distance_to_object(objChin) > 4 { akcja ruchu } else { speed = 0 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bosu Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 chyba dobrze napisałem ale taki błąd wyskakuje unkown variable x move_towards_point(object13.x,object13.y,3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 A obiekt na pewno istnieje? Nie niszczysz go czasem czy cus ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bosu Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 a jednak nie object15 tworzy się po kliknięciu :) to co dopisać aby objChińczyk zaczął chodzić za nim dopiero po stworzeniu objectu15 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 uzyj instance_exist(...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bosu Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 sprawdziłem twój kod i on nie działa tzn. działa ale objChińczyk po prostu idzie do objectu15 i nie zatrzymuje się nie zmienia też kierunku gdy object15 się przemieści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Nie ma wyjscia musi działac. A sproboj dac zamiast 4, 15 . Pozatym przetłumacze ci kod: if distance_to_object(objChin) > 4 //jesli obiekt jest oddalony o wiecej niz 4 pix { akcja ruchu //ruszaj do niego } else //a jesli jest przy nim { speed = 0 //zatrzymaj sie } ten kod musi ciałac jesli dałes go w step bo kody w stepie sa cały czas "uzywane" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bosu Opublikowano 25 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 działa! wielkie dzięki. (zamknijcie temat bo ja nie mogę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi