Hunter Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Witam, na początku chciałbym przeprosic jesli temat jest w niewłasciwym dziale, po prostu nie wiem gdzie go umiescic. Ostatnio duzo myslałem nad tym jak mozna chronic zasoby gry ktore sa ładowane do programu przez kod. Wiadomo taka grafika/muzyka jest bardzo podatna na zmiane, lub na kradzierz (przyjmując ze ktos nie uzywa dekompilatora). Czy mozna jakos zabezpieczyc te pliki tak aby były obsługiwane przez program ale mozliwie jak najcieższe do podmiany i edycji ? Niestety nie znalazłem odpowiedzi na forum wiec pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Jeśli nie chcesz żeby zasoby były modyfikowane/podmieniane to sprawdzaj ich sumy kontrolne. http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=357482 - tu masz jakąś bibliotekę do GM obliczającą MD5 and more. Przed "kradzieżą" takich zasobów możesz się uchronić (w pewnym stopniu) szyfrując pliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Jak najbardziej można szyfrować, nawet ja zrobiłem taki program (jest gdzieś na forum). Co prawda, zabezpieczenie nie jest mocne, ale przed domorosłymi złodziejami zasobów uchroni. Nie będzie to możliwie najcięższe do podmiany i edycji, z góry mówię :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 25 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 Dzieki panowie tej wiedzy było mi potrzeba do zapełnienia mojej luki w nauce. Na pewno przeanalizuje wszystko i wyciagne wnioski :) jeszcze raz dzieki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi