Markuz Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witajcie, jak zrobić maskę jakiegoś drzewa itp. w 3D, ponieważ ustawiam texture drzewa i daje ja w wall, wszystko ladnie, ale chcac poprawic jakosc przydalo by mi sie aby byl on lekko przeswitujacy przy krawedziach. sry za bledy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Najpierw w Photoshopie czy innym programie graficznym z teksturki tego drzewka robisz maskę kanału alpha, czyli przerabiasz go na obraz w odcieniach szarosci. Te miejsca gdzie maja byc najbardziej widoczne powinny byc najjasniejsze (biale), a te ktore najmniej widoczne najciemniejsze (czarne). Potem laczysz maske alpha z docelowa tekstura funkcja: sprite_set_alpha_from_sprite(sprite,sprite_alpha) gdzie sprite to sprite drzewka, a sprite_alpha to maska alpha tego drzewka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Heh to wiem bo jest o tym artykuł, ale jak to podstawić pod 3D? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 tak samo jak w 2d, dalej tak samo uzywasz tekstury drzewka, tyle ze ma juz ona kanal alpha z innej tekstury. Nic nie musisz zmieniac w grze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Heh a jeszcze 1, jeżeli bym chciał animacje razem z maską i jako wall ? :) Heh i prosiłbym o dokładniejsze wskazówki bo w GM jestem raczej słaby.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi