kapcior7 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 witam ponownie nie wiem jak zrobic wroga tzn. skorzystalem z przykladu pole widzenia i czemu wróg sie obraca tylko o 45 stopni nie wiem jak zrobic sztrzelanie wroga jego zycie i moje, ale tagże nie wiem jak zrobic zeby on chodzil pls HELP ME PLS :D Za błędy ort. ostrzeżenie, zgodnie z regulaminem. gnysek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 A może byś podał ten przykład albo kody w wrogu <_< Co do ilości życia bohatera wpisz zmienną np. CREATE: hp=100 STep: if hp>=0 { instance_destroy() } POZDRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ch3mical Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 1. Nie wiem z którego przykładu. Życie wroga: Create health=100 Colision z pocisk_bohatera health-=25 Step if health=0 { game_end() } Bohaterowi wpisujesz to samo, tylko zamiast kolizji z pocisk bohatera, dajesz kolizję z pocisk wroga. Draw bohatera Dajesz tam klocka draw the healthbar i wpisujesz pozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 A co do strzelania wroga to możesz zrobić tak : w CREATE wroga: alarm[0]=30 hp=10 fire_ready = true; fire_dist = 300; player_dist = 1000; ALARM 0: direction=random(300) alarm[0]=30 STEP: bul = instance_create(x,y,naboj); bul.direction = point_direction(x,y,gracz.x,gracz.y); bul.speed = 16; bul.creator = object_index; bul.pwr = 1; alarm[1] = 20; fire_ready = false; {speed=2} ALARM 1: fire_ready = true; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi