slabix Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Robiąc GML draw_background_ext("moj_background",0,320,640,160,0,c_white,0.6) albo GML draw_background_ext(1,0,320,640,160,0,c_white,0.6) //1 - numer tego backgrounda jak cos;) Background pokazuje sie prawidlowo (zajmujac okolo 1/3 ekranu, na górze) , przeźroczystość też prawidłowo, ale colory źle ;< . Chciałbym całkiem bez 'kolorowania' go, dalem więc c_white zgodnie z: draw_background_ext(back,x,y,xscale,yscale,rot,color,alpha) Draws the background scaled and rotated with blending color (use c_white for no blending) and transparency alpha (0-1). A jest całe czarne :( , tzn cały background (wszystkie na nim szczególy, wzory itp co na nim są) stały się czarne, jakby cały został wypełniony kolorem. Więc się pytam : czy da się zrobić draw_background_ext bez fillowania colorem? Albo jakis inny sposob zeby temu zaradzic...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 moze masz kolor backgrounda ustawiony na czarny w roomie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slabix Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Nie, próbowałem zmieniać i bez względu na to i tak jest źle... : / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Witaj slabixie! Znów nasze drogi się krzyżują ;) Zadam pytanie: Czy nie ustawiłeś czasem w ustawieniach bg transparent? Jeśli tak to pewnie wiesz, że kolor z dolnego lewgo rogu jest kolorem przeźroczystości i to może być przyczyną twego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 tam gdzie masz miejsce na kolor wpisz noone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slabix Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witaj slabixie! Znów nasze drogi się krzyżują smile2.gif Hehe, a myślałem że da się przed wami uciec, ludzixy wszystkie =D kolor z dolnego lewgo rogu jest kolorem przeźroczystości A myślałem że już dużo wiem ;) . Jednak to i tak nie zmienia tego że cały background zostaje zfillowany kolorem :/ tam gdzie masz miejsce na kolor wpisz noone :/ . Spróbowałem, cały background robi się czarny. Ciekawe czy jest jednak na to sposób... Bo potrzebuje tego backgrounda (całego, nie pokolorowanego), tylko że ze zmienioną alphą (draw_set_alpha probowalem, tez nie dziala) =\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 GML draw_background_ext(moj_background,0,320,640,160,0,0,0.6) hm? ; o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slabix Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Wciąż całe czarne... (przezroczystosc dziala) Zamalowywuje caly background na czarno, cokolwiek bym nie wpisał : / . Bg jest zrobiony z koloru czarnego, białego i 3 odcieni szarego - wszystko staje się czarne... plss... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 a Może w event draw nie wpisujesz tylko gdzieś indziej :P? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slabix Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 W drawowaniu eventu ;) jest wlaczana funkcja ktora to wyswietla. Mam porównanie wyswietlanego zaraz potem draw_background(argumenty) i te drugie dziala dobrze (ale ja potrzebuje alfy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 zapewne cos nachrzanione z ustawieniami kolorow i wogole argumentow backgrounda. dla sprawdzenia sprobuj to: GML draw_set_color(c_white) draw_set_alpha(1) draw_background_ext(moj_background,0,320,1,1,0,c_white,0.6) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slabix Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Jest. Dziala :), dzięki PsichiX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi