Dexter12 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Witam was ponownie po długiej przerwie i przyszedłem tu z myślą o tym że mi pomożecie w paru problemach :). No to tak: Zfixowałem pare bugów w poruszaniu się playera tak jak było w poprzedniej części to teraz juz tak nie jest.No ale gdy mam nowy system poruszania się playera to trudno jest mi zrobić poruszającą się platformę. No i gdy stanę na tą platforme to gracza teleportuje gdzie indziej.Albo nie wiem czy to jest problem z poruszaniem się playera czy kolizją. EDIT: Aby nie zakładać nowego tematu to możecie mi podać jakiś funkcjonalny kod na ruchomą platforme? Szukałem wszędzie nic nie znalazłem :( Bo tą ruchomą "winde" robiłem za pomocą klocków i może kod był by lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=125 :) To do platform, a do platform i poruszania : Pokaż kod :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter12 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Tak to jest platformówka. Kod na poruszanie sie playera: if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} if keyboard_check_direct(vk_left) { if place_free(x-4,y) {x-=4} } if keyboard_check_direct(vk_right) { if place_free(x+4,y) {x+=4} } if keyboard_check_direct(vk_up) { if ! place_free(x,y+1) {vspeed = -10} } W evencie step. PS. Takie platformy mi nie działają. Kiedyś miałem takie że od każdego bloku sie odbijają w dwie strony prócz playera bez definiowania kolizji. Ale niestety juz nie mam źródła The moving :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi