Darlix Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 jak zrobić drzewo 3D? chodzi mi o kod bo potrzebuje go do silnika :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 styl "cartoon": GML height=32 size=32 range=16 d3d_draw_cone(x+range/3,y+range/3,height,x-range/3,y-range/3,0,texture,1,1,0,12) d3d_draw_ellipsoid(x+range,y+range,height+size,x+range,y+range,height-size,texture,1,1,24) styl "pseudo-real": GML height=48 range=16 d3d_draw_wall(x+range,y,height,x-range,y,0,texture,1,1) d3d_draw_wall(x,y+range,height,x,y-range,0,texture,1,1) albo po prostu narysuj w modelerze drzewo, i zaladuj do gma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 1 to skrzyżowane ze sobą 2 płyty a 2 to stożek wywrócony do góry nogami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 bo do pierwszego dajesz teksture gotowego renderu drzewa, a drugie to sobie odwroc. jak Ci nie pasuja te wedlug mnie staroswieckie i dziwne ale wciaz popularne metody wsrod amatorow to mowie - wymodeluj sobie drzewo i zaladuj do gry. PS. mowiac tutaj o "pierwszym" i "drugim" odnioslem sie do Twojego posta wyzej, przez co zamienilismy kolejnosc. zreszta, rozumny da rade ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 i z tym mam problem bo nie wiem jak załadować gotowy model do gry... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Mozesz w blenderze wymodelowac, potem pluginem dla GM wyeksportowac i po sprawie. Albo wymodeluj i wyeksportuj jako OBJ i uzyj jakiegos loadera do tego, chocby mojego (WaveFront Loader). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi