Phoenix Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Witajcie! Robią prostą baze danych i mam problem, otóż nie wiem co zrobic by po napisaniu imienia nazwiska itd, to wszystko gdzieś się jakoś zapisywalo i po wpisaniu jedynki podczas wyszukania tej osoby wczyta te dane ze zmiennych. Mógłby mi ktoś pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 uzyj list. // klasa danych class DANE { string imie; string nazwisko; DANE(string im,string nazw) { imie=im; nazwisko=nazw; } void wyswietl() { cout << "imie: " << this->imie << \n; cout << "nazwisko: " << this->nazwisko << \n; } }; // lista danych list<DANE>dane_osobowe; // dodawanie danych dane_osobowe.push_back(DANE::DANE('jan','kowalski')); // wyswietlanie cout << "Numer osoby: "; int index; cin >> index; int cur=0; for(list<DANE>::iterator iter=dane_osobowe.begin(); iter != dane_osobowe.end(); iter++) { if(cur==index) *iter->wyswietl(); cur++; } Jesli cos jest zle (bo wogole nie sprawdzalem, wiec prawdopodobienstwo jest) to zajzyj na: http://pl.wikibooks.org/wiki/C%2B%2B/Listy EDIT: Hehe, sam znalazlem kilka bledow, ale poprawilem ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi