Paqoo Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Mam taki czar, że mogę na mapę rzucić ogień. Chodzi o to, żeby pod każdym ogniem pojawiał się efekt światła. Ten obiekt efektu ma w step: GML x=ofajer.x //czyli podąża za x tego ognia y=ofajer.y//czyli podąża za y tego ognia Ale jest tak, że jest tylko jeden obiekt światła na mapie i przeskakuje do kolejnych rzuconych płomieni. Powinien przecież być w każdym z nich. Chyba trzeba zastosować pętlę... Ale musimy uwzględnić ilość tego ognia (znika po 5 sekundach). Jak to zrobić? :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 wyrzuc tworzenie swiatla jakie juz masz i daj to: create ognia: GML my_light=instance_create(x,y,light) destroy ognia: GML with(my_light)instance_destroy() voila! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 A co dać w step x,y światła? Bo dalej coś nie działa. Muszę tworzyć obiekt światła na mapie i jest tylko jeden i to samo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 create ognia: GML my_light=instance_create(x,y,light) mylight.owner=id destroy ognia: GML with(my_light)instance_destroy() step swiatla: GML if(instance_exists(owner)) { x=owner.x y=owner.y } else instance_destroy() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Nie działa. Pewnie dlatego, że w stepie światła zmienna owner nie jest znana. Jak to przypisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 sorki, blad w pisowni mialem, popraw create ognia na: GML my_light=instance_create(x,y,light) my_light.owner=id Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Nadal nie zna tej zmiennej. Teraz to już pewne, bo przypisało 1 obiekt (czyli gracza...) i pojawił się on na ogniu. Jak przypisać to owner do ognia żeby brało pod uwagę id? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 wiem ze moj kod jest dobry, na 100%. podeslij plik to sie zobaczy gdzie tkwi blad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Plik waży 22 mb :P Ale jesteś dobry w kodzie to może się przydasz... Chciałbyś ze mną tworzyć RPG-a? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 moge co najwyzej pomagac w projekcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 To rzucę Ci na skrzynkę źródło i zobaczysz sam o co chodzi... Może Ci się spodoba, to dołączysz do mnie albo chociaż pomożesz trochę? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 ja wiem... masz na bank ciemne tlo (rectangle/sprite i alpha) , na gmclan byly przyklady swiatla na surface, uzyj szukajki znajdziesz ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Mam światło na surface. Chodzi o to, że jest cały czas jeden obiekt tego światła i ma go przypisać do kolejnych wyczarowanych ogni (jest tylko w pierwszym - reszta nie świeci). Z kodu PsichiX na step światła wynika, że stworzy go na ogniu (po id), ale zamiast światła pojawia się pierwszy obiekt jaki utworzyłem (gracz). Z doświadczenia wiem, że dzieje się tak gdy nie ma podanego obiektu. Trzeba jakoś wykryć to id i ma się światło pojawiać dokładnie na każdym ogniu! A nie tylko na jednym i zmieniać ogień, gdy zniknie poprzedni :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi