Muchaszewski Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Chodzi mi o to żeby kamera poruszała się mniej więcej tak jak w strzelaninach ,czyli delikatnie w górę i w dól a jak się zatrzymasz to kamera zostaje na normalnej wysokości? Kody jakich użyłem Na kamerę GML d3d_set_projection(x,y,10, x+cos(direction*pi/180),y-sin(direction*pi/180),10, 0,0,1); Na skręcanie :) GML direction += 3; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 GML (Create) move=0 move_rate=1/room_speed zmove=1.5 GML (Chodzenie) move+=move_rate GML (Kamera) d3d_set_projection(x,y,10, x+cos(direction*pi/180),y-sin(direction*pi/180),10+sin(move*180)*zmove, 0,0,1); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchaszewski Opublikowano 22 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Jest dobrze tylko nie mam pojęcia jak zmienić żeby tak nie latało! Raz patrzy się na niebo a raz na ziemie jak można zmniejszyć ten efekt? I można jakiś kod na płynne przejście do normalnego stanu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 tak to ma wygladac (zapomnialem o pierwszej dziesiatce): GML d3d_set_projection(x,y,10+sin(move*180)*zmove, x+cos(direction*pi/180),y-sin(direction*pi/180),10+sin(move*180)*zmove, 0,0,1); a co do plynnego przejscia do normalnosci: GML (Create) move=0 move_rate=1/room_speed zmove=1.5 GML (Step) if(move>=1)move=0 if(move>0)move+move_rate GML (Klawisz chodzenia) if(move=0)move=move_rate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchaszewski Opublikowano 24 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Jest świetnie no poza jednym wyjątkiem nacisne tylko raz stzrałke do przodu a kamera lata przez chwile a przejście jest nie płynne możecie to troche poprawić bo ja nie mam pomysłu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi