Skocz do zawartości

zaznaczenia

Phoenix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie odnośnie zaznaczenia w moim RTS'ie, otóż mam problem z tym, że zaznaczając jakiś obiekt np m1 zaznaczenie zaczyna się od współżednych 1 ,1 a nie w zakreślonym kwadracie. Czy mógłby mi ktoś pomóc i napisać kod, którym mógłbym zaznaczać jednostki w dowolnym miejscu na mapie, oraz rysowanie obwodu tego zaznaczenia.

Moim 2. pytaniem jest problem związany również z zaznaczeniem, otóż gdy każe mojej jednostce podejść do wybranej budowni i gdy następuje kolizja tego objektu podczaz zaznaczenia jest wszystko OK, ale jak wyłącze zaznaczenie już budynek się nie buduje.

Oraz 3. pytanie gdy każe moim jednostkom iść na przykład w spółżędne 340, 240 to jedna zatrzyma się na tym współżednych a druga zacznie się kręcić w okół niej.

Wiem, że pewnie nie zrozumiecie moich pytań ale napiszcie jak zrozumiecie :P

3. pytanie gdy każe moim jednostkom iść na przykład w spółżędne 340, 240 to jedna zatrzyma się na tym współżednych a druga zacznie się kręcić w okół niej.

najprościej zrobić skrypt ustawiający wzdłuż punktu ( na około nie chce mi się kombinować ). Pobiera ile jednostek jest zaznaczonych ( poza tą zmienną liczba_jednostek zrób tablice i zapisuj id każdej zaznaczonej jednostki do tablicy, a jak odznaczasz to usuwaj ), robisz

for(i=0;i<liczba_jednostek;i+=1)
{
tab[i].nowe_y = zaznaczony_y + ( 24*i);
}

zakładając że jednostka ma długość 24. Skrypy ten robisz przed podążaniem, potem w argumentach move_towards_point czy co tam masz - podaj nowe_y

przy zaznaczaniu jednostki :

zaznaczone_jednostki[liczba_jednostek] = id;
liczba_jednostek+=1;

przy odznaczaniu

zaznaczone_jednostki[liczba_jednostek] = -1;
liczba_jednostek-=1;

reszte kodu masz już podane ( Żeby nie było nieporozumień "tab" i "zaznaczone jednostki" to ta sama tablica ).

ps. trudno ci będzie zrobić rts nie znając takich podstaw.