Bassmaster Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Jak zrobić, że hero idzie powoli i stopniowo zwiększa swoją prędkość do określonej prędkości, czyli jak osiągnie tą ustaloną prędkość dalej już nie może się rozpędzić, aby nie mógł uzyskać prędkości nieskończonej :D(coś jak w Mario, Sonicu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 w create: speed == 0; w step: if(speed<5)//jesli speed mniejszy niz 5 to... { speed+=0.2;//... to zwieksz speed o 0.2 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 bylo.eu https://gmclan.org/up900_11_przyklad_predkosc.html mój stary przykład. działa. mozesz se troche przerobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bassmaster Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Dzięki ,ale mam tutaj w platformówce grawitacje. Jak naciśnie się strzałke w lewo to: if place_free(x-4,y) x-=4; A jak w prawo to: if place_free(x+4,y) x+=4; To napewno jest na to inny kod tamten nie będzie pasował. EDIT: O, jak byłem AFK jeszcze tego posta u góry nie było, przykład zaraz sprawdze. Przykro mi, ale nie o to mi chodziło :(. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 wize ze chroniczne bole muzgu przy mysleniu to bardzo czesta choroba... w create: hero_speed == 0; w step: if(hero_speed<5)//jesli speed mniejszy niz 5 to... { hero_speed+=0.2;//... to zwieksz speed o 0.2 } if place_free(x-hero_speed,y) x-=hero_speed; A jak w prawo to: if place_free(x+hero_speed,y) x+=hero_speed; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bassmaster Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Wszystko dobrze lecz: FATAL ERROR in action number 1 of Create Event for object heros: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: hero_speed == 0; at position 12: Assignment operator expected. Wszystko dobrze zrobiłem :confused: Dobra zdjąłem jedno "=" i działa. Dzięki :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi