trolu122 Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 robie gre top down i chciałbym zrobic pomocnika. kiedy widzi przeciwnika ma do niego strzelać jak nie widzi i jestesmy za daleko ewentualnie za scianą to biegnie do nas. wrog to obiekt który wszystcy przeciwnicy mają w parent, object2 to sciana i mam takie cos GML near=instance_nearest(x,y,wrog) if !collision_line( x, y, wrog.x, wrog.y, object2, 1, 1 ) {agresja=1 direction=point_direction(x,y,near.x,near.y) if ( ready=1 && agresja=1) { c=instance_create(x+lengthdir_x(35,direction), y+lengthdir_y(35,direction), pocisk_1) c.direction=direction +random(5) -random(5) c.speed=10 c.damage=25 alarm[0]=20 ready=0 }} if collision_line( x, y, wrog.x, wrog.y, object2, 1, 1 ) {agresja=0} tylko ze ludzik nie wiem czemu stoi jak głupi i nic nie robi ;/ nawet jak wróg jest na widoku. czasem strzeli raz i koniec i za nic nie moge dojsc co jest nie tak bo jak dla mnie powinno byc dobrze ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 GML if !collision_line( x, y, wrog.x, wrog.y, object2, 1, 1 ) zmien na GML if !collision_line( x, y, near.x, near.y, object2, 1, 1 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 19 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 GML near=instance_nearest(x,y,wrog) //kiedy widzi przeciwnika strzela if !collision_line( x, y, near.x, near.y, object2, 1, 1 ) {agresja=1 direction=point_direction(x,y,near.x,near.y) if ( ready=1 && agresja=1) { c=instance_create(x+lengthdir_x(35,direction), y+lengthdir_y(35,direction), pocisk_1) c.direction=direction +random(5) -random(5) c.speed=10 c.damage=10 alarm[0]=5 ready=0 }} // jak teren czysty agresja=0 .... if collision_line( x, y, near.x, near.y, object2, 1, 1 ) {agresja=0} // ... i jak trzeba biegnie do nas if (distance_to_point(player.x,player.y)>200 && agresja=0) {mp_potential_step(player.x,player.y,2,0)} if (collision_line( x, y, player.x, player.y, object2, 1, 1 ) && agresja=0) {mp_potential_step(player.x,player.y,2,0)} // gdy przeciwnik jest za blisko wycofuje sie if (distance_to_point(near.x,near.y)<200 && !collision_line( x, y, near.x, near.y, object2, 1, 1 )) {speed=-2} else {speed=0} oto kod :D całkiem nieźle mi chyba wyszedł tylko zastanawiam sie jak zrobic wycofywanie, tzn gdy przeciwnik idzie w kierunku pomocnika i jest za blisko, zrobiłem spedd=-2 ale kiedy pomocnik nachodzi na sciane animacja skacze i brzydko to wygląda ma ktos jakis pomysl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi