slabix Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Mam stringa, powiedzmy 'mój młot'. Wpisał go użytkownik w get_string, a ja chce zrobić: GML if (pierwsze_slowo_w_stringu_"moj mlot" == moj) { //... } Myślałem nad tym troche i próbowałem, ale nie mogę znaleść sposobu :/ ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 string_delete(str,index,count) Returns a copy of str with the part removed that starts at position index and has length count. dokumentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slabix Opublikowano 15 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Tak ale ja nie potrzebuje kasowac ileś liter od któregoś momentu tylko dokładnie "drugie słowo i spacje pomiedzy pierwszym a drugim" tak zeby z 'moj mlot' zostalo tylko 'moj', kiedy natomiast user wpisze 'lubie mlot' to zostanie 'lubie'. chodzi mi o to zeby kasowalo czesc po pierwszym slowie, kiedy ja nie wiem ile liter ma te pierwsze slowo : / Np... czy mozna jakos sprawdzic na ktorej pozycji ascii=spacja zeby mozna bylo wiedziec od ktorego kasowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 GML txt='moj mlot'; txt=string_delete( txt, string_pos(' ',txt) , string_length( txt ) ); string_pos(substr,str) - wyszukuje podany w miejscu "substr" znak lub ciag znakow i zwraca jego pozycje (index) w ciagu znaków (str) string_length(str) - zwraca ilosc znakow w ciagu znakow (str) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi