Adrys Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Robie gre typu tower defence i nie wiem jak zrobic ze kiedy wróg podejdzie do wiezyczki, ta sie do niego obraca i zaczyna strzelac. z góry dziekuje :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 image_angle=direction if distance_to_object(Wrog)<100 direction = point_direction(x,y,Wrog.x,Wrog.y); //Strzelanie if distance_to_object(Wrog)<100 nab = instance_create(x,y,Naboj); nab.direction = point_direction(x,y,Wrog.x,Wrog.y); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 O ile się nie mylę to jest przykład TD... 1. ID najbliższego wroga pobierasz za pomocą funkcji instance_nearest() 2. Kąt od wieżyczki do wroga obliczasz: point_direction(x_wiezyczki, y_wiezyczki, x_wroga, y_wroga) 3. Strzelanie znajdź sobie na forum. Głowę, komputer i pudełko zapałek stawiam, że już był taki temat. 4. Zmienna direction oznacza kąt. Np. wieżyczki. 5. image_angle to kąt obrazka. Więc image_angle = direction obraca wieżyczkę tam, gdzie ona... no patrzy ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrys Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 jak znajdziesz taki temat na forum to powiedz ja szukałem i nic nie znalazłem P.S Nowy komp mi sie przyda, głowe zachowaj a pudelek mam duzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...35&hl=tower ;< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi