Metju Opublikowano 4 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2005 mam taki problem i za bardzo nie wiem jak go zrobic. Chciałbym żeby wrog podazal za mna i jeśli zbiży się na np. 200 pikseli to żeby zaczal we mnie strzelać. Pomóżcie :crying: ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 4 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2005 W obiekcie przeciwnika w step: var dys; dys=point_distance(x,y,gracz.x,gracz.y); if dys>200 { //idź do w stronę gracza. } else { //strzelaj } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metju Opublikowano 4 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2005 thx Tymon :lol2: teraz mam inny problem jak zmieniac bronie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 4 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2005 Najlepiej na tabelach ale możesz tak: Create moja_bron=0; W step if keyboard_check_pressed(klawisz_do_zmiany_broni) { moja_bron+=1; if moja_bron>2 //Tu limit broni { moja_bron=0; } } if keyboard_check_pressed(klawisz_do_wystrzelenia pocisku) { if moja_bron=0 { instance_create(x,y,pocisk_broni0); } else if moja_bron=1 { instance_create(x,y,pocisk_broni1); } else if moja_bron=2 { instance_create(x,y,pocisk_broni2); } } Oczywiście podmieniasz sobie nazwy itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metju Opublikowano 4 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2005 a tak wogole to co to są tabele?? nie doszlem jeszcze do tego w helpie :] EDIT jak wpisać kod, żeby obiekt zmienial sprite ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 4 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2005 To dość proste. Tabela wygląda tak : zmienna[0]='10'; To jest tabela jednowymiarowa. Jest jeszcze dwuwymiarowa: zmienna[0,0]='99'; Jak widzisz w nawiasach [ i ] jest miejsce do "adresowania" tabeli. Do czego się przydaje coś takiego? No np. do zrobienia zmieniania broni. Możesz wykonać kilka takich tabel a potem operować na nich w następujący sposób: Create //Tworzymy zmienna ktora bedzie przechowywac typ broni moja_bron=0; //Tworzymy sobie tabele dla poszczegolnych broni bron[0,0]='Shotgun'; //Nazwa broni bron[0,1]=7; //Predkosc pocisku bron[0,2]=10; //Przeladowanie bron[1,0]='Snajperka'; //Nazwa broni bron[1,1]=20; //Predkosc pocisku bron[1,2]=60; //Przeladowanie bron[2,0]='Minigun'; //Nazwa broni bron[2,1]=12; //Predkosc pocisku bron[3,2]=3; //Przeladowanie Step if keyboard_check_pressed(klawisz_do_zmiany_broni) { moja_bron+=1; if moja_bron>2 //Tu limit broni { moja_bron=0; } } alarm[0]-=1; if keyboard_check_pressed(klawisz_do_wystrzelenia pocisku) && alarm[0]<=0 { i=instance_create(x,y,kula); i.speed=bron[moja_bron,1]; //Pobiera predkosc pocisku jaka zostala ustawiona w tabeli i przypisuje ja obiektowi alarm[0]=bron[moja_bron,2]; //Ustawia przeladowanie na takie jakie jest w tabeli } Teraz jeśli zmienna moja_bron będzie miała wartość 1 i będziesz chciał wystrzelić pocisk to nazwa broni będzie brzmieć bron[1,0] czyli Snajperka. Jeśli coś zrozumiałeś z tego mojego tłumaczenia to super :P Co do zmiany sprita : sprite_index=nazwa_sprita; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 4 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2005 Lock i warn dla autora. No i zakaz postowania tym razem na 1 dzien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robhardtus7 Opublikowano 5 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2005 Nic z tego nie czaje :angry: Czy mógłby zrobic mi ktos przyklad z tymi tabelami ?? EDIT ej czy ktos wogole mnie slucha ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 5 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2005 Tymon: tobie chyba chodzi o tablice, a nie tabele. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 5 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2005 Oj racja xD Sorry pomyliło mi się z HTMLem :D Pisząc posta pisałem stronkę ^_^. Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robhardtus7 Opublikowano 5 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2005 czemu nikt mi nie chce pomoc?? pliss jeden tylko przyklad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 5 Października 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 5 Października 2005 czemu nikt mi nie chce pomoc?? pliss jeden tylko przyklad A przykład parę postów wyżej napisany przez Tymona nie wystarcza? EDIT: Opcja Szukaj znalazła to: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=161&hl=tabele# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robhardtus7 Opublikowano 5 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2005 jush rozumie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi