apollo11 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Witam. Znów mam pytanie odnośnie WaveFront'a. Otóż zrobiony model zapisałem w folderze (załóżmy) 'hero'. W create objektu player wpisałem kod: GML model=xenon_core_wavefront_load('hero\hero.obj',false,-1,'','') i przy uruchamianiu wyskakuje błąd: ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Create Event for object player: Data structure with index does not exist. Zależy mi, żeby modele, mtl'e i tekstury znajdowały się w folderach. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Pewnie ladujesz obiekt ze zla struktura. Poprawna struktura to trójkowanie wierzchołków (czyli zwykle triangulate all faces przy eksporcie), poza tym w plikach mtl upewnij sie ze wszystkie zasoby (teksturemapy, alphamapy) maja poprawne sciezki (czy pliki sa tam gdzie wskazuje sciezka dostepu w pliku mtl) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo11 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Ścieżki do tekstur są prawidłowe, dokładnie sprawdziłem (raszta chyba też) a błąd nadal taki sam. Ale tak się zdarza tylko wtedy, kiedy pliki znajdują się w folderze. Kiedy pliki obj, mtl i tekstury umieściłem obok pliku wykonawczego wszystko działało jak należy. Kształt, tekstura - żadnych zastrzeżeń. Nie wiem dlaczego tak jest. :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 w takim razie pokaz prosze fragment kodu gdzie ladujesz model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo11 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 obj_player: Create: GML model=xenon_core_wavefront_load('hero\hero.obj',false,-1,'','') Draw: GML xenon_core_wavefront_draw(model,0,0,0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 hmm, dziwne - wlasnie sprawdzilem i serio laduje tylko z tej samej lokalizacji co folder gry - pozniej postaram sie poszukac przyczyny tego bledu, a na razie niestety pozostaje trzymac modele w folderze z plikiem gry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi