zalu Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 Hejka! mógłby mi ktoś przerobić ten przykład: https://gmclan.org/up2661_11_Edytor_Plansz.html 1. napisać zmienną kasa o wartości 100 i jeśli coś stawiam to wtedy kasa-=10 i jeśli ta zmienna jest mniejsza niż 10 nie da się budować 2.I żeby nie można było stawiać przedmiotów na sobie z góry DZIĘKI! :thumbsup: :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 1. Zwykła zmienna, poczytaj trochę 2. place_free() lub place_empty() Bo nie dość, że bezmyślnie korzystasz z przykładu to jeszcze prosisz aby ktoś dodał do niego taką banalną opcję.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TakeThis Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 1. GML //create kasa=100 //lewy przycisk myszy if kasa>10 {instance_create(x,y,domek)}; kasa-=10 //step if kasa<10 show_message("Nie masz pieniedzy!") Nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale popróbuj. Jak chcesz robić simsy, to ich nie rób.... Ta cała gra jest zrobiona TYLKO na zmiennych. A zmienne to podstawa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 31 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 UP@ a jak zablokować message ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 Skasuj if kasa<10 show_message("Nie masz pieniedzy!") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 31 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 ale mi chodzi żeby message pojawił się tylko raz a nie cały czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 To weź se zadeklaruj zmienną powiedzmy pokazano, i pokazując wiadomość ustaw ją na true, a przy pokazywaniu wiadomości sprawdzaj ją. Nikt za ciebie gry nie zrobi, naprawdę. TYLKO na zmiennych. TYLKO na zmiennych to se możesz kalkulator tekstowy zrobić, choć nie do końca... a całe AI? Wyjaśniłeś to tak, ze se chłopak pomyśli, że nauczy się operacji na zmiennych i już będzie umaił SIMSy zrobić :P Bez zmiennych żadnej dobrej gry nie zrobisz. Programu zresztą też... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 GML //create kasa=100 //lewy przycisk myszy if kasa>10 { instance_create(x,y,domek); kasa-=10 } else show_message("Nie masz pieniędzy!"); Przez was nie zobacyzlem ile mam pkt w trackmani :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi