Slax Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Cześć, jak zrobić kulę która krąży (jak planeta po orbicie, obok Obj_Hero)? Tutaj rysunek: Czarne coś w środku to Hero. Czerwona kulka to ta kula która ma krążyć po tym żółtym czymś :P Zielona strzałka pokazuje w którą stronę. Chciałbym by ta kula znajdowała się 48 px od Obj_Hero i krążyła wokół niego. Rozumiecie mnie :P?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 za pomoca lengthdir_x(len,dir) i lengthdir_x(len,dir) zmieniasz tylko dir, a len to odleglosc od obiektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 25 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 hmm nie działa bo coś pewnie poknociłem xD Wpisałem w Step: GML lengthdir_x(48,360) lengthdir_x(48,360) Nie działało.. Potem wpisałem to w Draw, też nie ... :P Nigdy się jeszcze nie bawiłem z lengthdir :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 w step kulki: GML x=obj.x+lengthdir_x(90,direction) y=obj.y+lengthdir_y(90,direction) direction-=10 obj to objekt wokol ktorego ma latac kulka, 90 -odleglosc kulki od obj, direction chyba jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 25 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 w step kulki: GML x=obj.x+lengthdir_x(90,direction) y=obj.y+lengthdir_y(90,direction) direction-=10 obj to objekt wokol ktorego ma latac kulka, 90 -odleglosc kulki od obj, direction chyba jasne Wielkie dzięki... A i jeszcze da się ją jakoś spowolnić?? Bo zapieprza że ledwo ją widać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 zamiast direction-=10 daj -=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 25 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 copoconaco Wielkie dzięki :P Zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi