M1513Q Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Witam jak zrobic ze jak zabije 12 przeciwnikow (jeden objekt) to jakas akcja? To trzeba zrobic z repeat? GML if Obj_Potwor.hp<=0 ((repeat)12) { //akcja.. } Ja bym to Zrobil trak ale pewnie jest zle... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 GML if !instance_exists(Obj_Potwor) { //akcja } Tak jeżeli jest tylko 12 przeciwników. Jeżeli jest ich więcej to napisz to ci coś innego wyskrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 8 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Zrobilem sobie cos takiego: GML if misja=true if (Obj_Potwor.hp<0) repeat(12) { //akcja } tylko wyskakuje mi ze nie ma czegos takiego jak hp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyrnorbert Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Bo w obj_potwor musisz w create zrobić hp=100 na przykład :dots: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 8 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 ale ja tam mam hp=75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyrnorbert Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Człowieku, ale masz problemy zrób se tako: obj_enemy1 Create: GML hp=75 obj_hero Create: GML cel=0 obj_hero Step: GML enemy=instance_nearest(x,y,obj_enemy1) if cel=12 { room_goto_next() } if enemy.hp<=0 { with (enemy) instance_destroy() instance_create(x+-50+random(100),y+-50+random(100),obj_enemy1) cel+=1 } I napisz czy działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harrrry Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 gdzieś na początku gry GML global.quest_killmonsters_killed=0; global.quest_killmonsters_completed=false; kiedy potwór umiera GML global.quest_killmonsters_killed+=1; gdzieś w stepie (np. w graczu) GML if global.quest_killmonsters_killed>=12 and global.quest_killmonster_completed=false { global.quest_killmonsters_completed=true; // skutki wykonania zadania... } Wiem ze robie dlugie nazwy zmiennych ale przynajmniej wiadomo o co chodzi. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 misieq: źle. Poczytaj o repeat. wezyrnorbert: źle. Wtf? Zwiększasz zmienną cel poza blokiem. Jedyny dobry jest kod harrry'ego. I jego użyj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyrnorbert Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Mój już jest dobry. Za szybko pisałem i dlatego dodałem 'cel' za blokiem :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi