Kychu Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Witam robię gre typu arkanoid i mam pytanie jak zrobić aby z klocków wypadały bonusy? Tzn wiem jak zrobić ale nie wiem jak to zapisać. Chodzi oto aby klocek w którego uderzy kulka niszczył się a w jego miejsce pojawiał sie inny obiekt (i tutaj wpiszę nazwe kilku obiektów które losowo mają się tworzyć) lub aby nie pojawiało się nic. Ze wskazaniem na drugi. Tzn aby nie za często z tych klocków wylatywało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 GML szansa = random(100); if szansa < 15 { instance_create(x,y,choose(...)); } instance_destroy; Bóuka z drzemę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kychu Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 te objekty rozuiem mam wpisać tam gdzie są (...) ? ale też w nawiasie? i czym mam je oddzielić? (, . ; :) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 GML szansa = random(100); //losuje liczby od 0 do 100 i zapisuje do zmiennej if szansa < 15 //sprawdza czy zmienna jest mniejsza od 15 { instance_create(x,y,choose(...)); //tworzy w x,y obiekt wybrany z listy podanych za pomocą choose } instance_destroy(); //niszczy obiekt w którym został wywołany kod A o choose to poczytaj sobie w manualu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirluki Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 te objekty rozuiem mam wpisać tam gdzie są (...) ? ale też w nawiasie? i czym mam je oddzielić? (, . ; :) ? W "(...)" wpisujesz obiekty które mają służyć jako bonusy i oddzielić je przecinkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kychu Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Dzięki panowie. Wszystko działa jak należy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi