Syliush Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Jak graliście w Almore lub może też w inne gry rpg to były tam budynki do którego można było wchodzić jednak jak było sie poza budynkiem to nie widziała sie jego wnętrza a jak sie weszło to widziano wnętrze. Moje pytanie brzmi jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Robisz obiekt dach i w stepie dajesz mu kod GML image_alpha = distance_to_object(oHero) / 100; Zamiast 100 postawiaj inne wartości, jeśli efekt ci się nie podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Robisz dom z dwóch obiektów .. ściany i dach. Ściany cię nie obchodzą... w stepie dachu dajesz GML if distance_to_object(koleś) <= 50 { image_alpha = 0.01; } else { image_alpha = 1; } Żadna filozofia,... PS: Nie wiem czy w dobrym kierunku jest dziobek bo często mi się myli... :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 18 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 Create: alpha=1; //deklaracja zmiennej Step: if ( distance_to_object ( obj_gracz ) < 100 ) //jeśli gracz jest dalej niż 100 'pikseli' od domku nie widzi środka { alpha=0; //zmienna=0 tzn nie widac wnętrza } else if ( distance_to_object ( obj_gracz ) > 100 ) //jeśli gracz jest 100 'pikseli' od domku widzi środek { alpha=1; //zmienna=1 proste :) } Draw: draw_sprite_ext(dom,image_index,x,y,1,1,image_angle,c_white,1); draw_sprite_ext(dach,image_index,x,y,1,1,image_angle,c_white,alpha); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi