fervi (Skovv) Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Witajcie! Muximal przerobił program na Licencji GNU GPL. Ja chciałem zobaczyć ten kod źródłowy programu, lecz on nie chce mi go dać. Nie przekonują go argumenty, że łamie licencję. Może znacie jakieś sposoby, aby uświadomić mu, że jak napisze program i tylko da napis "zrobiony przez firmę" to i tak łamię licencję? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muximan Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 ciekawe kto ma racje xD zara zoabczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Nie chce to nie, jaki problem. Jeśli gdzieś ten program wydaje to powinien załączyć źródła, nie? Po za tym, jeśli łamie licencję to pozwij go do sądu. Ciekawe czy Cię stać na taki wydatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Tak fervi, pierwszy raz masz racje. Dlatego GNU GPL ssie i BSD rox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 11 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 @Kofel Fajnie, że się ze mną zgadzasz ;p Mi się nawet podoba GNU GPL ;p Żyć się daje ;p @Tymon Ty myślisz, że tak nie jest? że każdy robi jak chce? Gdyby tak było to wielkie projekty (np. Wine), by nie istniały, gdyż przyszedłby sobie taki Muximan i by zmienił nazwę i by go nie udostępniał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Krytycy GPL często określają licencję jako "wirusową", ze względu na to, że wszelkie prace bazujące na dziele objętym GPL muszą również być oparte o tę licencję. Tak więc GPL oddziałuje na każdy program, który korzysta z kodu GPL. Krytyka tego przymusu najczęściej jest kierowana ze strony zwolenników mniej restrykcyjnych licencji, jak na przykład licencja BSD. Chyba to wyjaśnia cały ten spór. Poza tym: http://itlaw.computerworld.pl/index.php/20...prosba-o-pomoc/ <- cały tekst licencji GNU GPL po polsku. Was się tyczy punkt 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 No to mówię, jeśli gdzieś udostępnia ten program to powinien się dostosować do warunków licencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi