Paqoo Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Słyszałem, że da się zrobić tak, że będę miał jeden obiekt a w nim jakby wszystkie.. Tzn., że nie będę musiał tyle mieszać.. Na czym to polega? Skąd mam wiedzieć który obiekt np. spada z potworka? Te obiekty jak się domyślam będą w sprite w subimage i ma być jakaś tablica do wybierania tego? Czy jak? :blink: Bo muszę w mojej grze ograniczać ilość obiektów. I tak mam ich sporo.. :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 P a r e n t y ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 GML //create Type = -1; //gdziekolwiek indziej if ( type == wartosc ) //lub switch ( type ) Najlepiej zrobić sobie stałe. Albo operować na nazwach np. Itemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 to nie lepiej ustawiac im parenty? latwo sie wtedy wykonuje operacje na obiektach jednej grupy i kkodu nie trzeba rozdzielac. Po drugie jak juz to kod uzalezniej od indexu sprita czy klatki i switchem wybieraj i wykonuj akcje. Rozumiesz? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 A po co parenty? I tak będzie syf w obiektach. To już nie lepiej na zmiennej / tablicy? ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 3 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Widzę, że są podzielone zdania :D Rozumiem na czym polega switch i klatka sprite'a. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Nie rób na wiele obiektów - imo to nie ma sensu skoro i tak dasz parent i w nim będzie większość kodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Parety są dobre - lecz czasem przydaje mi się użyć jakby dwóch parentów :P Także warto wiedzieć, jak zrobić to alternatywie kodem. No ale i tak trzeba uważać... ostatnio miałem problem i nie mogłem dojść, co się zrypało :P Mam dwa obiekty: woda i gorąca woda. Do gorącej wody mogę dojść tylko, kiedy się palę, w przeciwnym wypadku ginę, a jeśli będę sie palił i wejdę do zimnej to zgasnę :P (Ale wyobraźnia :)) Kod na fizykę wody był napisany tylko dla zwykłej ody, w obj_player. A gorąca woda miała parenta zimnej i stąd była fizyka. Napisałem w zwykłej wodzie kod, że jeśli zkoliduje ze mną i ja się palę to mnie gasi. Testuje.... zimna woda mnie gasi. Wchodzę paląc się do gorącej... ginę. ie mogłem dojść :P Jakby ktoś nie zaczaił: Gorąca miała parent normalnej. Wchodząc do gorącej gasiłem się jak w zimnej, a wtedy był dead(). Ale nie było tego widać przy 45 fps :P Jak zwolniłem do 1 (często tak robię przy "debugowaniu" :P) to załapałem, o co biega :P Edit: Się rozpisałem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 3 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Kolejna tajemnica Game Makera stoi otworem. Zawsze zastanawiałem się do czego służą te parenty w obiektach . . Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi