Exigo Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Mam pewien problem.. mianowicie w kodzie (step) mam " image_angle += 5 " Problem w tym że chcę aby ta wartość powoli się zmniejszała.. zastanawiałem się nad pętlą ale jeszcze nie umiem ich używać... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 GML rate = 5; //_________________ rate -= 0.1; image_angle += rate; plus ograniczenia zmiennej rate ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Ok, działa... ale teraz inny problem bo myślałem że sobie poradzę.. eh. create: rate = 3; step: if rate = 3 { rate -= 0.1; image_angle += rate; } if rate = -3 { rate += 0.1; image_angle += rate; } Chodzi mi o takie "falowanie, czyli jeśli wynosi 3 zmniejszaj wartość rate, jeśli -3 .. ziększaj. Problem taki że nawet się nie rusza :/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 GML create: rate = 3; step: if rate <= 3 { rate -= 0.1; image_angle += rate; } if rate >= -3 { rate += 0.1; image_angle += rate; } Damn, podstawy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Hmm.... teraz się kręci bez przerwy. <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 No właśnie Harv. Pomyliły ci się < i >. I po co 2 razy image_angle+=rate; ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Oj... nawet jeśli za mienie < z > to efekt jest taki że nie rusza się tak jak przedtem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Ech... GML //create: rate = 3; mode = 1; //step: if ( rate > 0 && mode ) { rate -= 0.1; } if ( rate < 3 && !mode ) { rate += 0.1; } if ( rate >= 3 ) mode = 1; if ( rate <= 0 ) mode = 0; image_angle += rate; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Hmm... może być lecz wole tak aby się huśtał... czyli nie kręcił sie cały czas w jedną stronę lecz po zatrzymaniu zmieniał kierunek. EDIT: Temat zamykam. Sam sobie poradziłem. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi