LoseKK Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Mam pytanie...Zrobiłem 2 room do gry i co mam wpisać by zmienne(te które chcę) przechodziły do następnego roomu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Jest coś takiego jak zmienna globalna, np: GML global.zmiennai jej wartość dostępna jest w każdym roomie i nie jest "tracona". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Jest coś takiego jak zmienna globalna, np:GML global.zmiennai jej wartość dostępna jest w każdym roomie i nie jest "tracona". A to nie przeszkodzi operacją na zmiennych w room1? Edit: mam tak GML if global.zabici=4 { room_goto(test2) } Tylko, że zmienna dotyczy zabić wroga+mam draw tego w objekcie bohater. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Geez, wytłumacz dokładniej, bo cie nei rozumiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 To tak... Mam 2 roomy Gram w 1 romie i zmienne są tam zadeklarowane I po zmiennej zabici=4 przechodzi się do 2 roomu W 2 roomie jest więcej przeciwników. Wszystko by było oki gdyby zmienna nie była globalna Tzn.Prawie wszystko. Mam w obj_bohater draw tej zmiennej, a ta zmienna należy do obj_wrog. Jeśli bym jej nie zmienił na globalną to wyskakują błędy.A chce żeby ta zmienna nie przechodziła do tamtego roomu. :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 To zmień na 0, przecież to będzie jako nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi