LoseKK Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Mam pytanie. Jak zrobić gdyby najechało się kursorem myszki na jakiś obrazek to by się podświetlał. (Takie coś jak przyciski w htmlu) I czy by się dało tak samo tylko jak jest przeźroczysty to też by się podświetlał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Najlepiej robisz se skrypt mouse_in_area czy coś: GML x1 = argument0; x2 = argument1; y1 = argument2; y2 = argument3; if ( mouse_x > x1 && mouse_x < x2 && mouse_y < y1 && mouse_y > y2 ) return true; else return false; Potem w step na przykład: GML if ( mouse_in_area( x_obrazka, x_obrazka+w_obrazka, y_obrazka, y_obrazka+h_obrazka ) //podświetl // np przez image_blend albo image_alpha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Mam w step podświetlanego obrazka if ( mouse_in_area( x.2, x.2+w.2, y.2, y.2+h.2 )) image_blend=0.5 i pokazuje się błąd :( ___________________________________________ FATAL ERROR in action number 1 of Step Event for object obj_nowagra: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 2: if ( mouse_in_area( x.2, x.2+w.2, y.2, y.2+h.2 )) at position 23: Symbol , or ) expected. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 x.2? Co to ma być lol! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 x.2? Co to ma być lol! A co mam wpisać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 no pozycję x obrazka T_T czy tam y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 I nie image blend, tylko image_alpha. A jeśli już to np. image_blend = c_white. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 A można tak zrobić by się całe podświetlało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zrób poprostu na obrazkach, będzie łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Ok :] ale jak na jade na to myszką by podświetlało ( można jaśniej wytłumaczyć bo ja ciemny jestem i to bardzo w tym) Edit:Oks już wiem. Dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi