Platyna Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Witam. Czy jest jakaś funkcja sprawdzająca czy dana zmienna istnieje? BO chce w pewnym zdarzeniu zrobić coś ze wszystkimi obiektami któe posiadają takową zmienną, a resztą zniszczyć :P with(all) { if(zmienna istnieje?) x=check_x else instance_destroy() } Ach i jeszcze takie pytanie. Niby znam odpowiedź ale może wy wymyślicie lepsze rozwiązanie. Gdy nastąpi zdarzenie1 to wszystkie obiekty które wcześniej gdy wystąpiło zdarzenie2 *Nie istaniały, a teraz istnieją - zniszyć *Istniały a teraz nie istnieją - stworzyć *Istniały i istnieją - wrócić do pozycji w któej był przy zdarzeniu2 Czyli w skrócie: gdy wystąpi zdarzenie1 wszyściutko ma się stać takie jak wtedy gdy ostatnio wystąpiło zdarzenie2 Czyli w jeszcze większym skrócie: CheckPointy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Witam. Czy jest jakaś funkcja sprawdzająca czy dana zmienna istnieje? BO chce w pewnym zdarzeniu zrobić coś ze wszystkimi obiektami któe posiadają takową zmienną, a resztą zniszczyć :P with(all) { if(zmienna istnieje?) x=check_x else instance_destroy() } GML if variable_local_exists("zmienna") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Coś mi to nie bardzo zadziałało tak jak chciałem... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Coś mi to nie bardzo zadziałało tak jak chciałem... :( Coś takiego może? GML with(all) { if variable_local_exists("check_x") { x=check_x; } else { instance_destroy() }; }; Powiedz w czym problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 No nie wiem... Wychodzi na to że wszystko sie zniszczyło czyli nic nie ma tej zmiennej... Ale to pewnie ja coś poknociłem. A może macie jakiś pomysł na drugie pytanie? Bo moja pierwsza metoda nie wypaliła :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi