Morrighan (AoM) Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Mam takie dosyć banalne pytanie, ale mam z tym problem, więc, mam jedzenie (ciasteczko ;p), i w jego create mam tak: in_inventory = 0; w mouse right pressed mam tak: if in_inventory = 0 && global.entered = true { if distance_to_object(hero) < 20 { scr_to_inventory() } } else if in_inventory = 1 && global.entered = true { scr_to_ground() } a w draw: draw_sprite(sprite_index,image_index,x,y); Chcę aby w mouse left pressed był taki kod, że ciasteczko dodaje bohaterowi 5 życia i ulega zniszczeniu :)(znika). Jakby co to zmienna hlt odpowiada za życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 mouse left pressed: hlt += 5; instance_destroy(); ? No i wyczyszczenie danego miejsca w inventory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morrighan (AoM) Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 mouse left pressed: hlt += 5; instance_destroy(); ? No i wyczyszczenie danego miejsca w inventory. A nie da się jakoś inaczej, bo tak samo robiłem i nie dodawało mi życia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 hmmm...? Nie rozumiem do końca <_< Albo skorzystałeś z przykładu i nie masz zielonego pojęcia kodzie, albo nie umiesz wyjaśnić, o co ci chodzi... Pozatym: daj cały kod.... GML hlt += 5; instance_destroy(); ...? Pozatym: Jaka rzeźnia w kodzie! Ratunku! Tak to powinno wyglądać: GML if(in_inventory = 0 && global.entered = true) { if(distance_to_object(hero) < 20) { scr_to_inventory() } } else if(in_inventory == 1 && global.entered == true) { scr_to_ground() } Olbrzymia różnica. Po co po samym if robić wcięcie, skro i tak dajesz je po "{"...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morrighan (AoM) Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Dawidds, nie, nie korzystałem z przykładu, umiałem wyjaśnić i Yoda mi już pomógł, po prostu musiałem znaleźć własny błąd, to wszystko. Dzięki za pomoc Yoda ;p Zamykam temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi