Paqoo Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Dobra mam tilesety, wiem jak je ustawić I parę pytań: Jeśli ustawiam tilesety i chcę aby obiekt był solid, albo miał jakieś właściwości to co muszę zrobić? Można budować z tilesetów elementy otoczenia z interakcji? Czy korzystanie tilesetów ogranicza się tylko do tła? Co mam zrobić żeby z tilesetów mieć miecz oraz żeby dało się ten miecz np. zabrać? Pozdrawiam i liczę na szybką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 1. Tworzysz klocki czarne(sprites) na kształt otoczenia. Robisz nowy object z tą czarną grafiką i z solid. Reszte chyba już wiesz. 3. Raczej tak. 4. Dokładniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Co mam zrobić żeby z tilesetów mieć miecz oraz żeby dało się ten miecz np. zabrać? Raczej się nie da. Zrób go jako obiekt nie? poza tym zły dział - przenoszę. 1. Tworzysz klocki czarne(sprites) na kształt otoczenia. Robisz nowy object z tą czarną grafiką i z solid. Reszte chyba już wiesz. Nie najlepszy sposób. Jak zrobi dużo klocków 16x16 i porozstawia to będzie w chooy obiektów. Lepiej zastosować 'maski' na kształt otoczenia, gór, przeszkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Dobra dzięki za pomoc Tilesety musimy maskować xd A obiekty typu miecz muszą być oddzielną grafiką i mieć przypisane object Thx za tę wiedzę Mistrza Zen! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi