sfinkss Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Jak zrobić tak, aby rysowało mi linię, jkaby na moich oczach? czyli, że nie od razu wyskakuje cała, tylko normalnie się rysuje. Proszę o pomoc ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 create : GML a = 1; draw : GML draw_line(x,y,x+a,y+a); a+=1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 działa ;) Dzięki ^^ ale jeszcze jeden problem. Chciałbym żeby ona się od wyznaczonych punktów do wyznaczonych rysowała, bo tak to sie rysuje jakby bez końca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 draw_line(x,y,x+a,y+a); // gdzie x = x startu; y = y startu Z koncem to niewiem jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 nom, początek to mam, ale koniec... kto wie jak? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Ogranicz zmienną a: if a > twoje_maximum a = twoje_maximum; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 ale jak to własciwie ma wygladać? wiem ze musze gdzie liczbe, ale; if a > twoje_maximum // tu co wpisać? a = twoje_maximum; // tu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Chciałbym żeby ona się od wyznaczonych punktów do wyznaczonych rysowała to mają być te twoje wyznaczone punkty...... Wpisz sobie 50, 10, 10000000 czy co tam chcesz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 No przecież pisze 'twoje_maximum' wpisz tam to ograniczenie, liczbowo czy zmienną, nie wiem jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 PRoszę niech mi ktoś gotowy przykład ze wszystkimi elementami napisze, bo ciągle pokazuje mi unknown variable a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 a przedtem mówiłeś że ci działa...... daj to co dał Yoda do stepa wpisz w twoje_maximum jakąś liczbe i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 działało, ale po tym jak mam ten : if a > twoje_maximum a = twoje_maximum; juz nie działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 niech stracę : create : GML a = 0 draw : GML draw_line(x,y,x+a,y+a) step : GML if a >= 50 a = 50 else a+=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 dziękuje za to :) ale jeszcze jeden problem; jak ją "sterować" ? bo ona ciągle się po ukosie rysuję, a jak żeby poziomo, pionowo, itd.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 zamiast y+a daj y miejsca startu wysokości; zamiast x+a daj x miejsca startu szerokości; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 dziękuje za to :) ale jeszcze jeden problem; jak ją "sterować" ? bo ona ciągle się po ukosie rysuję, a jak żeby poziomo, pionowo, itd.? @up: Jak nie wiesz, to siedź cicho. CREATE GML kierunek=0; a = 0; max_a=50; DRAW GML draw_line(x,y,x+lengthdir_x(a,kierunek),y+lengthdir_y(a,kierunek)) STEP: GML if a < max_a { a+=1; }; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 no i wszystko jasne, dzięki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi