sinilotomasz Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Muszę napisać ten program tylko nie wiem jak bo to dopiero mój początek z delphi prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 A jaki delphi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinilotomasz Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 A jaki delphi? delphi7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 I interesują Cię tylko litery z alfabetu... znaczy może dokładniej, polskie litery też? I czy liczby też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Proste. 1) Wczytaj plik do jakiegoś Memo. 2) Zrób tablicę Integerów od a do z 3) Zrób procedurę jadącą forem przez wszystkie znaki Memo i podnoszącą o 1 konkretny element tablicy Możesz też np. zrobić tablicę 0..255 i liczyć ew. wszystkie znaki. A tak w ogóle to konsolowo czy okienkowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinilotomasz Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 tylko litery z alfabetu bez polskich Proste. 1) Wczytaj plik do jakiegoś Memo. 2) Daj jakiegoś Edita czy coś, gdzie wpisujesz literę 3) Zrób tablicę Integerów od a do z 3) Zrób procedurę jadącą forem przez wszystkie znaki Memo i podnoszącą o 1 konkretny element tablicy Możesz też np. zrobić tablicę 0..255 i liczyć ew. wszystkie znaki. A tak w ogóle to konsolowo czy okienkowo? okienkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 var counts: array[65..90] of integer; Procedura na naciśnięciu przycisku. Memo to pole z tekstem, Memo1 to pole z wynikami szukania. procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); var i:integer; s:integer; begin for i:=0 to length(Memo.Text)-1 do begin s:=Ord(Memo.Text[i]); if((s>96)and(s<123)) then s:=s-32; if((s>64)and(s<91)) then counts[s]:=counts[s]+1; end; for i:=65 to 90 do if(counts[i]>0) then begin Memo1.Text:=Memo1.Text+Chr(i)+' : '+IntToStr(counts[i]); Memo1.Lines.Add(''); end; end; FormCreate: procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject); var i:integer; begin for i:=65 to 90 do counts[i]:=0; end; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinilotomasz Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 a jak to będzię konsolowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Tak samo, tylko wczytujesz plik do stringa :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinilotomasz Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 a jak to napisać bez procedury; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Jak to bez procedury? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinilotomasz Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 nauczyćiel mi kazał napisać to bez procedury i miały być użyte tablice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Może bez osobnej procedury albo konsolowo, bo nie wiem jak inaczej :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinilotomasz Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 chyba to miało byc konsolowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Kurde, poszperaj w necie jak wygląda aplikacja konsolowa w Delphi i poszukaj jak wczytywać pliki. Nie mam teraz czasu tego pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinilotomasz Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Prubowałem to zrobić tak ale mi coś nie wychodzi program licz; {$APPTYPE CONSOLE} uses SysUtils; function zliczaj_litery(litera:char):integer; var Litery:array [65..122] of integer; i:integer; plik:Text; nazwa_pliku:String; Znak:Char; linia : string; licznik:integer; begin linia:=0; Writeln('Podaj nazwe pliku, ktory chcesz otworzyc (pamietaj o rozszerzeniu!)'); Readln(nazwa_pliku); Assign(plik,nazwa_pliku); Reset(plik); while not EOF(plik) do begin read(plik,linia); // kopiowanie każdej linii dokumentu do zmiennej linia For i:=1 to length(linia) do // badanie każdego znaku w linii if (litery)=znak then inc(licznik) // jeśli znaleziono licznik zwiększamy close(plik); end. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Coś takiego: program licz; {$APPTYPE CONSOLE} uses SysUtils; var Litery:array [65..90] of integer; i,s:integer; plik:Text; nazwa_pliku,text:String; Znak:Char; linia : string; licznik:integer; begin Writeln('Podaj nazwe pliku, ktory chcesz otworzyc (pamietaj o rozszerzeniu!)'); Readln(nazwa_pliku); Assign(plik,nazwa_pliku); Reset(plik); while not EOF(plik) do begin read(plik,linia); text:=text+linia; end; close(plik); for i:=0 to length(text)-1 do begin s:=Ord(text[i]); if((s>96)and(s<123)) then s:=s-32; if((s>64)and(s<91)) then litery[s]:=litery[s]+1; end; for i:=65 to 90 do if(litery[i]>0) then begin WriteLn(Chr(i),' : ',counts[i]); end; end. ? Nie sprawdzałem czy działa :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinilotomasz Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 wyskakuje błąd przy counts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Bo zapomniałem zmienić counts na litery :P Weź przeczytałbyś chociaż a nie chamsko przekopiował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi