Moldis Opublikowano 7 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Mam problem z funkcją od rysowania pixel-a "draw_point_color(x-16,y-16,c_black);". Otóż mam w obiekcie pędzel który po włączeniu wyświetla się zamiast kursora w Drawie taki kodzik: GML if global.pedzel_wlaczony == 1 { if mouse_check_button(mb_left) { if global.mysz_na_kartce == 1 { draw_point_color(x-16,y-16,c_black); } } } I teraz, gdy naciskam klawisz myszy rysuje się co prawda kropka w miejscu w którym chce ale gdy puszcze klawisz ona znika.. Jak zrobić by pozostała na obiekcie za pędzlem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 7 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Mam problem z funkcją od rysowania pixel-a "draw_point_color(x-16,y-16,c_black);". Otóż mam w obiekcie pędzel który po włączeniu wyświetla się zamiast kursora w Drawie taki kodzik: GML if global.pedzel_wlaczony == 1 { if mouse_check_button(mb_left) { if global.mysz_na_kartce == 1 { draw_point_color(x-16,y-16,c_black); } } } I teraz, gdy naciskam klawisz myszy rysuje się co prawda kropka w miejscu w którym chce ale gdy puszcze klawisz ona znika.. Jak zrobić by pozostała na obiekcie za pędzlem? Użyj surfaces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Słyszałem że surface jest strasznie pamięcio żerne, nie ma innego sposobu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 To wyłącz rysowanie backgrounda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Wyłączyłem rysowanie background-a w menu room-a i nic się nie zmieniło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 7 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Hmm. No cóż. Create: GML point_number=0; point[0,0]=0; point[0,1]=0; Draw: GML if global.pedzel_wlaczony == 1 { if mouse_check_button(mb_left) { if global.mysz_na_kartce == 1 { point_number+=1; point[point_number,0]=mouse_x; point[point_number,1]=mouse_y; } } } if point_number>0 { for(i=1;i<point_number;i+=1) { draw_point(point[i,0],point[i,1]); } }; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi