RaistlinBlackRobe Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Zastanawiałem się jak wyliczyć pozycję przesunięcia w trójwymiarze mając daną prędkość i kierunki: poziomy(dla oś x i y) oraz pionowy(dla osi z). Doszedłem do nastepujących wniosków: /* hdir to kierunek poziomy vdir to kierunek pionowy speed to predkosc */ x+=cos(degtorad(hdir))*speed; y+=sin(degtorad(hdir))*speed; z+=sin(degtorad(vdir))*speed; Noi tu zaczynają się schody. Może to zilustruję: Zielony punkt to pozycja przesunięcia jaka powinna być, a czerwony, to taka jaka niestety jest. Idąc dalej doszedłem do wniosku, że trzeba działać na wartości speed przy powiększaniu x i y(tak aby były względne wobec zmiennej vdir). Czy mógłby ktoś powiedzieć czy istnieje jakiś sposób przeliczenia tego, a jeżeli tak, to czy mógłby go ktoś podać? Z góry dziękuję. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 GML x+=cos(degtorad(hdir))*sin(degtorad(vdir))*speed; y+=sin(degtorad(hdir))*sin(degtorad(vdir))*speed; z+=sin(degtorad(vdir))*speed; Chyba tak to szło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 GML x+=cos(degtorad(hdir))*sin(degtorad(vdir))*speed; y+=sin(degtorad(hdir))*sin(degtorad(vdir))*speed; z+=sin(degtorad(vdir))*speed; Chyba tak to szło. Z tego co widzę to działa. Dzięki. :) EDIT: Teraz to zauważyłem, że jednak trzeba użyć cos nie sin. xD (wcześniej testowałem na kącie 45 stopni, przy którym sin i cos mają tą samą wartość i dlatego nie zauważyłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi