zalu Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 DzieńDobry!! mam nie mały problem otóż jak zrobić że na przykład zanim kliknę na jakiś object to np.event enter jest zablokowany a jak kliknę na ten object to odblokowuje się event enter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Nie blokuj eventów tylko akcje w nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 zrób to przy użyciu true i false Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Na początku kodu eventa, np. step: GML if( !step ) exit;I tyle, zmienną step blokujesz event. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Tymon@ twój kod nie działa ale pokombinuje murdalowrida@ a jak to zrobić? :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 tak jak yoda napisał,że np w obiekcie masz true to akcja się dzieje jak masz false to odwrotnie więcej kombinowania tu nie ma nie trzeba blokować nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 dzięki! a mam jeszcze jedną prośbę przełoży mi to ktoś na kod ? GML click left button obj_1 podąża za kursorem dopóki nie klikne drugi raz wtedy staje w miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 GML clicked = 0; //klikniecie clicked=!clicked; //step if ( clicked ) { x = mouse_x; y = mouse_y; } Sposób Tymona na blokowanie jest najlepszy. Jak chcesz zablokować dajesz zmiennej step wartość na false a jak nie to dajesz true i tyle! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 dzięki! a mam jeszcze jedną prośbę przełoży mi to ktoś na kod ? GML click left button obj_1 podąża za kursorem dopóki nie klikne drugi raz wtedy staje w miejscu if mouse_check_button_pressed(mb_left) { direction=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y); speed=5; } else { speed=0; } nie wiem czy dobrze,wątpię może ktoś poprawi z głowy pisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi