PRT Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Witam mam drobny problem, nie jest bardzo ważny, ale na pewno trochę utrudnia poruszanie się w mojej grze ;) Chodzi o wczytywanie mapy skryptem z przykładu Tymona.(Edytor Plansz) GML if keyboard_check_released(vk_enter) && wygrana=-3 && rooom="wczytana" { prob+=1 czas=0 wygrana=0 plansza_otworz(cap+'.pla') } Warunek jest spełniony wszystko jest wykonywane, nawet plansze wczytuje ok , ale tylko za pierwszym razem. Kiedy warunek jest spełniony drugi raz, pojawia sie błąd GML ERROR in action number 1 of Destroy Event for object kontrolka: File not opened for reading. Błąd jest w evencie destroy gdyż kombinowałem i w różnych miejscach umieszczałem kod otworzenia planszy. Wiem co on oznacza, ale nie wiem dlaczego występuje :P Gdyż w skrypcie plik jest otwierany do czytania GML var _instance_count, _all_data; _all_data = ''; _instance_count = 0; file_open_read('plansze/'+argument0); _all_data = file_read_string(); file_close(); Dalsza część skryptu już tylko kopiuje odpowiednie stringi. Próbowałem różnych sposobów i zawsze albo za 2gim albo za 1szym razem to się pojawia. Pewnie jakiś błahy błąd, ale z plikami rzadko pracowałem, więc liczę na wasze doświadczenie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi