fervi (Skovv) Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Witajcie! Jak zrobić, że sprawdza czy dany katalog jest w Home/Użytkownik? Jeśli jest to ma coś robić a jeśli nie (else) to coś innego ;] Proszę o skrypt, jeśli nie sprawia to trudności... Fęrvi Prąsi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Któreś z tego musi działać, ale nie wiem które, nie mam pojęcia xP : if [ -e ~/folder/ ] then fi if [ -a ~/folder/ ] then fi Nie pamiętam po prostu który operator w ifie odpowiadał za sprawdzanie tego, a nie mam czasu teraz sprawdzić. Poszukaj na Google jeszcze jakby nie działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Marmot, ty jesteś jakimś poliglotą komputerowym xP Ja pierwszy raz słyszę nazwę SH... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Czy ja wiem czy taki poliglota ze mnie :P . Znam to tylko dlatego, bo potrzebowałem kiedyś napisać parę skryptów pod powłokę uniksową, a od tego są takie języki jak: sh, bash, csh, zsh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Może dobrze, może źle. Ja znalazłem takie coś: #!/bin/sh if [ -d ~/folder ]; then #Istnieje else #Nieistnieje fi Więc sposób Marmot i mój się zgadzają :) tzn. zła "funkcja" u niego występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 19 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 znalazłem w necie, przeczytałem nawet szybki kurs bash-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi