Tomba Opublikowano 19 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2005 Mam pytanie. Robię prostą grę - Ponga, aby pogłębić swoją wiedzę w programie. I mianowicie moje pytanie jest odnośnie kodu. variable_global_set(1,random(1)) if variable_global_get(1)=0 { direction=45+random(90) } else { direction=225+random(90) } motion_set(direction,6) Czy dobrze napisałem ten kod? Chodziło mi o to, że wartość "1" się najpierw losuje i jak wylosuje się 0, to kierunek ma się ustawić na "direction=45+random(90)" a jak się wylosuje 1, to kierunek ma się ustawić na "direction=225+random(90)". Na sam koniec piłka ma ruszyć w tym kierunku... Proszę pisać, czy dobrze napisałem ten kod! Z góry dziękuję! Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 19 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2005 Hmmm ja bym to zrobił inaczej... dir_var=round(random(1)); dir_add=round(random(90)); ball_speed=9; if (dir_var=0) { direction=(45+dir_add); } else { direction=(225+dir_add); } motion_set(direction,ball_speed); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomba Opublikowano 20 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2005 Widzę, że mój kod jest zupełnie inny i jest strasznie długi... :( Podam wam cały kod, a wy mi wytknijcie wszystkie błędy jakie znajdziecie. To jedyny sposób, żebym się czegoś nauczył. Jest to Pong. Piłka: Create: alarm[0]=50; Alarm 0: dir_var=round(random(1)); dir_add=round(random(90)); ball_speed=6; if (dir_var=0) { direction=(45+dir_add); } else { direction=(225+dir_add); } motion_set(direction,ball_speed); Destroy: sound_play(Eksplozja); instance_create(320,240,Pilka); Colisions Paletka: if y < other.y + other.sprite_height { move_bounce_solid(true); sound_play(Pong); } exit; Colisions Paletka 2: if y > other.y - other.sprite_height { move_bounce_solid(true); sound_play(Pong); } exit; Colisions Poziom: instance_destroy(); Colisions Pion: move_bounce_solid(true); sound_play(Pong); Paletka: Left: repeat(8) if place_free(x-1,y+0)then x = x - 1; Right: repeat(8) if place_free(x+1,y+0)then x = x + 1; Paletka 2: A: repeat(8) if place_free(x-1,y+0)then x = x - 1; D: repeat(8) if place_free(x+1,y+0)then x = x + 1; END Przepraszam, że zajmuje wam czas, ale jestem pewien że w tym kodzie zrobiłem pełno błędów. Już mi Sadam to udowodnił... Proszę o sugestie. Z góry dziękuję! Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi