trolu122 Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 w stepie przeciwnika jest: move_towards_point(bohater.x,bohater.y) speed=1 co dodać żeby przeciwnicy nie nachodzili na siebie? przeciwników jest kilka rodzai Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driger Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 w stepie przeciwnika jest: move_towards_point(bohater.x,bohater.y) speed=1 co dodać żeby przeciwnicy nie nachodzili na siebie? przeciwników jest kilka rodzai Solid zaznaczyc nie wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 w stepie przeciwnika jest: move_towards_point(bohater.x,bohater.y) speed=1 co dodać żeby przeciwnicy nie nachodzili na siebie? przeciwników jest kilka rodzai przeciwnikowi w step: if distance_to_object(tendrugi)<np 50 { speed=0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 no własnie solid nie starczy :/ if distance_to_object(tendrugi)<np 50 { speed=0; } a jesli chodzi o to to chyba przeciwnik tylko sie zatrzyma :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 no własnie solid nie starczy :/ if distance_to_object(tendrugi)<np 50 { speed=0; } a jesli chodzi o to to chyba przeciwnik tylko sie zatrzyma :/ no i nie najdzie,nie wiem o co Ci chodzi czy o efekt depth? żeby jednemu wzgl. drugiemu nogi nie wystawały spod typa,nie rozumiem,wytłumacz na screenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 widok top down. załóżmy że przeciwnicy to kulki. no i idą w kierunku bohatera ale nie zważając na siebie i dochodzi do tego że jeden najdzie na drugiego to jeden jest pod spodem i go nie widać. a mają na siebie nie nachodzić :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driger Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 widok top down. załóżmy że przeciwnicy to kulki. no i idą w kierunku bohatera ale nie zważając na siebie i dochodzi do tego że jeden najdzie na drugiego to jeden jest pod spodem i go nie widać. a mają na siebie nie nachodzić :P Nie wiem , chodzi Ci o omijanie ? Masz klocek w zakladce move na samym dole po prawej , dajesz to do potworkow , i solid zaznaczasz potworkom i tyle. I nie nachodza na siebie tylko omijaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 ok działa :D nie korzystam z klocków więc nie wiedziałem :D to teraz drugie pytanie chce ustawić losowe tło w roomie i robie if global.tlo= iles tam background_get_texture(background0) czy to jest dobrze i trzeba pozaznaczać jakies opcje w zakładkach w roomie czy to jest zupełnie źle? patrzyłem w helpie to to mi by najbardziej pasowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 ok działa :D nie korzystam z klocków więc nie wiedziałem :D to teraz drugie pytanie chce ustawić losowe tło w roomie i robie if global.tlo= iles tam background_get_texture(background0) czy to jest dobrze i trzeba pozaznaczać jakies opcje w zakładkach w roomie czy to jest zupełnie źle? patrzyłem w helpie to to mi by najbardziej pasowało if global.tlo=np3 { background_index[0]=choose(nazwabackgr1,nazwabackgr2,nazwabackgr3); } pamiętaj że musisz mieć te kilka backgroundu w roomie musisz zaznaczyć ten background[0] powinno działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 ok działa :D koniec pytań na dzisiaj :P dzięki za pomoc :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi