Skocz do zawartości
pager

jaki kompilator PASCALA?

Rekomendowane odpowiedzi

nigdy sie nie bawilem pascalem, ale teraz sciagnalem FREE PASCALA,

 

wpisuję:

 

program test;
uses
wincrt;
begin
writeln('test pascala');
end.

 

i po kompilacji przez sekunde widze tylko okno dosowe z mym "przykladem", potem znika.

(jak klikne na przyklad.exe to tez),

jak temu zaradzic, albo moze polecacie jakies inne compilatory??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dopisz coś, co spowoduje zablokowanie aplikacji. Są takie wyjścia:

delay(czas); - zamiast czas podajesz ilość milisekund ile aplikacja ma trwać dalej

readln(); - powoduje, że aplikacja zakończy się po naciśnięciu enter

repeat until keypressed; - coś jak wyżej, ale z dowolnym klawiszem.

Dopisujesz oczywiście przed "end.", ale po linii z "writeln".

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

hej, dzieki wielki :D zadzialo

 

domyslam sie ze wpisac przed end.

w basicu takich problemow nie mialem.

ale "cuszzz"..... w szkole mnie tylko logo i basica uczyli ;P

 

a jaki kompilator polecasz??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja używałem Turbo Pascala i nie narzekałem. :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Turbo pascal już stary i nie rozwijany jest. Lepiej ściągnij sobie darmowego FPC (Free Pascal). Bardzo dobry, darmowy, i rozwijany.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Free Pascal lub GNU Pascal, teraz tylko te dwa się liczą do zwykłego Pascala. Chyba, że chcesz w Object Pascalu pisać, wtedy tylko Free Pascal i Delphi :-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

prosty przyklad dodawania:

 

program dodawarka;
var x, y, suma: real;
begin
writeln('podaj 2 liczby');
readln(x,y);
suma:=x+y;
writeln('suma=',suma);
readln();
end.

jak dodam do siebie dwie liczby, np; 2+3 to wtedy pisze mi : 5.0000000000000E+000

 

co zrobic,zeby mi normalnie "5" pisalo??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dać integer zamiast real, albo użyć dwukropków przy wyświetlaniu ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

mike_p: Jeżeli by dał integer zamiast real, to by mu błędy wyrzucało, chyba, że zamiast / użyłby div.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się. Dlatego dałem też dwukropki :P Nie pamiętam co prawda jak się z nich korzystało, no ale...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

devpascala sciagnalem - ql kompilatorek ;p

 

czyli jak w koncu i co gdzie mam wpisac?? bom zielony w pascalu??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Hmm... Free Pascal jest najlepszy.

A co do pytania, jak masz reala, to przy wypisywaniu robisz np:

zmienna:real;

Write(zmienna:1:15);

Z czego 15 to ilość liczb po przecinku (a raczej kropce) a 1 nie pamiętam co :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

plis, popraw mi ten blad, bo chcezobaczyc jak ma byc. kombinowalem pare razy i zewsze co najmniej 3 errory wyskakują :D

 

 program dodawarka;
var x, y, suma: zmienna:real;
zmienna:real;
Write(zmienna:1:15);
begin
writeln('podaj 2 liczby');
readln(x,y);
suma:=x+y;
writeln('suma=',suma);
readln();
end.

z gory dziex

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
program dodawarka;
var x, y, suma:real;
begin
writeln('podaj 2 liczby');
readln(x,y);
suma:=x+y;
writeln('suma=',suma:0:2);
readln();
end.

0 znaczy brak limitu liczb przed przcinkiem, 2 oznacza limit 2 liczb po przecinku.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@pager:

DevPascal nie jest kompilatorem, to tylko IDE wykorzystujące Free Pascal lub GNU Pascal (zależnie od wyboru) do kompilacji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

acha dziex. Ja to jeszcze ciemny z pascala ;P

 

a powiedzcie bo na stronie kursu pascala, bylo napisane,ze ten tekst powinien migac, a mi tylko szare tlo tekstu wyskakuje:

 

Uses CRT;

Begin
  TextColor(Blue+128);
  Write('migajacy text');
  TextColor(Red+Blink);
  Write('migajacy tekst');
  readln();
End.

dziex

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×