Skocz do zawartości
kiler1000

Prosty program w Visual basic

Rekomendowane odpowiedzi

OK dzięki już wszystko zczaiłem i działa obrazek przydał by się ale juz dobra chybą że ci sie by chciało go dołożyć obojętnie jaki nawet twój avatar może byćl]

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Oj nie marudź, podaj mi Twojego maila i jaki ma być jego temat =)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

mój mail to kiler1000@o2.pl ale już doszedłem do tego i działa wszystko

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI ZSA PROGRAM DOSTAŁEM 6 I DZIĘKI NIEMU NALICZYŁEM PÓŁROCZE NA 4 A TAK TO BYM MIAŁ NIEZALICZONE:} BIG THX KOLEŚ NIEŹLE SIE ZZDZIWIŁ JAK ZOBACZYŁ TEN PROGRAM BO NIEWIERZYŁ ZE MI SIE UDA;p THX WILEKIE

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI ZSA PROGRAM DOSTAŁEM 6 I DZIĘKI NIEMU NALICZYŁEM PÓŁROCZE NA 4 A TAK TO BYM MIAŁ NIEZALICZONE:} BIG THX KOLEŚ NIEŹLE SIE ZZDZIWIŁ JAK ZOBACZYŁ TEN PROGRAM BO NIEWIERZYŁ ZE MI SIE UDA;p THX WILEKIE

 

JEA :D

GMclan zaliczyl polrocze ^^ a w szczegolnosci nasz TYMONEK :D

Gratuluje :D :thumbsup:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

witam. mam do was gorąca prośbe. mam do napisania cos podobnego tyle tylko ze to ma byc taki formularz z danymi bez zadnych udziwnien.i mam to miec na piatek. i musi to byc napisane w C# albo VB czyli generalnie Visual Studio.Plisss pomózcie bo mam od zawalenia nauki i nawet nie mam jak tego ruszyc a nie czaje tego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czy to jest temat "Odróbcie za mnie lekcje" ?

VS to nie tylko Basic i C# :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

I dlatego byłem przeciwny napisania killerowi programu (Jak już to tak po cichu i bez fanfar trzeba było), teraz zleci się cała polska studencka i będzieta pisać programy na życzenie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

wiem, ze to tak dziwnie ale obdzwonilem wszystkich znajomych i nikt nie moze mi pomóc bo nie ma jak, wiec jestescie moja ostatnia deska ratunku. mam zrobic to w VB albo C#.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

no, w C# może coś uda mi się sklecić, ale nie daje gwarancji, że zrobię na pewno, bo mam ostatnio sporo na głowie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chyba jeszcze nie wykasowałem źródeł w C# dot. próby napisania aplikacji z pierwszego posta. Jednak nie wiem jak ugryźć logowanie na konto SMTP, tak więc:

 

1) Napisz dokładnie co jest wymagane. Jakie pola mają być zawarte.

2) To ma być jakieś zwykłe wysyłanie maili czy może przez konto z autoryzacją SMTP, bo jeśli bez autoryzacji, to chyba nie będzie problemu (w c# .net nie mogę właśnie znaleźć informacji o obsłudze autoryzacji).

 

Teraz nie siedzę na swoim kompie, więc jutro udostępnie źródła i może ktoś to poprawi, np. Tymon lub Pietrus, bo ja mam pewnie jeszcze więcej nauki niż Ty.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
wiem, ze to tak dziwnie ale obdzwonilem wszystkich znajomych i nikt nie moze mi pomóc bo nie ma jak, wiec jestescie moja ostatnia deska ratunku. mam zrobic to w VB albo C#.

 

Rozumiem doskonale twoją sytuację, ale króliczku, zrozum że czasy kiedy matka za ciebie mogła odrobić lekcję minęły i jesteś na tyle dorosły aby w końcu samemu coś zrobić. Tutorial weź, naucz się i volia! :)

 

O patrz, Ranmusik da ci źródełka. Podziękuj mu :).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dziadek, ale Ty jesteś marudna menda. Łazisz po forum i tylko narzekasz. ;) To nie jest temat w stylu "zróbcie mi grę" jakiegoś dzieciaka, który potem szpanuje kupskiem na lewo i prawo, tylko szkoła i praca na zaliczenie, a tutaj zdecydowana większość ma z tym kłopoty i choćbyś nie wiem jak komuś napisał tutka - nic z tego nie wyjdzie, a jak napiszesz prostą aplikację w dosie, to dostajesz plakietkę mózga komputerowego i hakera. Chyba nie muszę opowiadać z jakim towarzystem zadawał się Choosen na studiach informatycznych (czytaj głąby kapuściane). Tak samo u mnie na uczelni najlepsza studenka boi się kompa jak ognia (studia nieinformatyczne). Krótko mówiąc sądzę, że można jednak poświęcić te 10 minut i pomóc komuś. Niemoralne, ale praktycznie każdy tak robi. ;P Ty jesteś mądry, bo dla Ciebie to nie problem. Nie wierzę, że nigdy nie ściągałeś na sprawdzianie. :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

to ma byc prosty formularz z danymi takie cos a la pit czy formularz rejestracyjny, nic nadzwyczajnego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
u mnie na uczelni najlepsza studenka boi się kompa jak ognia

To tak jak ja :(.

 

Ale czy to nie jest trochę dziwne? Idziesz na informatykę (Lub coś związanego z informatyką) i nie uczęszczasz potem na zajęcia, tylko imprezki i... doopa blada musisz prosić znajomych i na forach o napisanie programu ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest ten projekt, który trzeba poprawić (C# .NET 2.0):

https://gmclan.org/up1_3_mailer.html

 

Jak widać w Form1.cs, dodałem "headers" do niby autoryzacji, ale nie działa - timeout. Program działa synchronicznie, więc na czas wysyłania maila blokuje się na dość długo. Można oczywiście skrócić czas, dodać asynchroniczność, status na formie itd.

 

roki1987: O co Ci chodzi z tym formularzem rejestracyjnym. Nadal nie powiedziałeś co to ma być, czy wysyłanie maila czy coś innego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
to ma byc prosty formularz z danymi takie cos a la pit czy formularz rejestracyjny, nic nadzwyczajnego.

 

Tylko formularz, bez niczego (nawet zapisu i odczytu do pliku?)? (Jak tak to bym ci obtrzaskał to w parę minut z dokumentacją dzierżoną w łapie niczym berło królewskie, ale że nie mam SP 2 wymaganego dla tych diabelskich narzędzi programistycznych Microsoftu [strasznie obniża mi bezpieczeństwo kompa pomimo wbudowanego firewalla, że tak absurdalnie powiem], raczej nie pomogę.)

 

Ranmus: Ściągi robiłem. Po za tym to zwykle inni ode mnie ściągali a ja nie miałem od kogo. ;/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, a #develop to co? za darmo, i nie trzeba SP2 wgrywać, o.

 

no, ściągnąłem ten projekt Ranmusa, może uda mi się poprawić, ale głowy nie dam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@Ran: Czy przy sprawdzaniu zaznaczenia płci nie powinno być czasem || zamiast && ? :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

to ma byc zwykly formularz zeby dane wpisywac( imie, nazwisko, adres, wiek pesel nip i takie pierdoly) bez zadnych udziwnien

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, to podaj listę tych pól, bo nie wiadomo o co chodzi z "i takie pierdoly". I jak wypełni się te pola, to co ma się stać? Wysłać maila z tymi danymi? Otworzyć się przeglądarka na stronie porno? Sorry, ale jasnowidzami nie jesteśmy i musisz napisać dokładnie wszystko co i jak. :(

 

@Blackmaul: Nie. Jak wstawisz || to wtedy musisz tam w warunkach zmienić false na true. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

wiec powinno byc: imie, nazwisko, adres,płec,data urodzenia, miejsce zameldowania,gmina, nip, pesel tel, fax e -mail. i to wszystko. a co do reszty to wykladowca mi napisal:

 

Powinna być jakaś forma sprawdzenia,

czyli wypełniamy formularz -wybieramy z menu -

system sprawdza pewne elementy formularza np. nip

i pisze czy są poprawne - jeżeli nie np. podświetla na czerwono błędy.

(sposób i co będzie sprawdzane pozostawiam Panu)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przed pójsciem spać tak na szybko skrobnąłem formularz. Jeszcze nie ma zrobionego wyboru daty urodzin oraz sprawdzania ostatnich czterech pól. W polach imie i nazwisko można wpisywać tylko litery, a w adresie, miejscu zam., gminie dodatkowo spację, przecinek, kropkę, średnik, slashe obustronne i myślniki. Po wpisaniu niedozwolonego znaku zmienia się tło pola, a po wciśnięciu guzika Przejdź dalej wyskakuje stosowny komunikat.

 

O takie coś chodzi? Bo nie wiem czy dokończyć:

https://gmclan.org/up1_3_Weryfikator.html

 

Projekt trzeba otworzyć w Visual Studio lub Visual C# Express. Na początku chciałem zrobić pochodną obiektu texbox + specjalna metoda parsujaca i lista pól, ale wykładowca mógłby się skapnąć, że coś nie tak, więc robię najprostszym sposobem - if'ami. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

juz sprawdzam. od rana mialem zwalonego neta i dopiero teraz dziala. nie chcialo mi sie uruchomic na VS.net 2003 teraz sciagam sp2 i wrzuce sobie VS 2005 i powinno sie odpalic.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dobra, zrobiłem:

https://gmclan.org/up1_3_Weryfikator.html

 

Zrobione w Visual C# Express, tak więc będzie działać w VS 2005, ale nie w VS 2003. Korzystałem z .NET 2.0 (nie wiem czy chodzi pod 1.1 czyli odpowiednika dla 2003).

 

Krótka informacja:

- guzik sprawdza czy pola są niepuste i czy wybrano płeć.

- Zrobiłem prostą weryfikację znaków dla każdego z pól za pomocą wyrażenia regularnego.

- Dodatko dla NIP zrobiłem sprawdzanie poprawności tego numeru według wikipedii

- Nie zrobiłem sprawdzania poprawności numeru PESEL, bo to znacznie większy algorytm, jak zobaczyłem o co chodzi na wikipedii, to mi się odechciało. :]

- Gdy pole zawiera błędne dane, nie traci uchwytu, a jego tło staje się czerwone.

- Data urodzin maksymalna do wybrania, to data zawsze aktualnego dnia.

- Niektóre pierdołki w kodzie opisałem komentarzem

 

 

I to by było na tyle. Pouczyłem się jak w Winforms robi się prostą walidację kontrolek. Aha, i to było jednak bardziej czasochłonne od projektu z pierwszego posta. :]

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Łeee, nie działa pod .NET 1.1 :/ . A już myślałem, że sobie to odpalę pod Linux :P .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To odpal pod odpowiednik 2.0. Mam powtórzyć jak się to robiło? :]

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przecież jak próbuję otworzyć exe pod mono, to wyskakują błędy, że nie ta wersja .net, a mcs wywala błędy :) . I tak mi nie zależy tak bardzo na zobaczeniu tego, poprostu sprawdzałem, czy działa u mnie ^^ .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ale dla projektu .NET 2.0 używa się gmcs, a nie mcs, z tego co pamiętam.

 

Po drugie jednak nie zadziała na mono. Ze strony projektu można ściągnąć Moma - Mono Migration Analyzer. Wyskoczyło mi to (a mam najnowsze mono):

Calling Method Method not yet in Mono

Class Weryfikator.FormaGlowna:

void FormaGlowna_Load(Object, EventArgs) void ContainerControl.set_AutoValidate(AutoValidate)

void textBox_Validating(Object, CancelEventArgs) SystemSound SystemSounds.get_Beep()

void textBox_Validating(Object, CancelEventArgs) void SystemSound.Play()

void textBox_Validating(Object, CancelEventArgs) SystemSound SystemSounds.get_Beep()

void textBox_Validating(Object, CancelEventArgs) void SystemSound.Play()

Beep'a można usunąć, ale pole AutoValidate Formy okna już nie zastąpisz tak łatwo...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×