Cannon Fodder 0 Napisano 17 Luty (edytowane) Witam, tworzę grę platformową. Chciałbym aby nie można było wcisnąć na klawiaturze na raz dwóch przeciwstawnych kierunków. Gdy np. trzymamy kierunek w prawo to w tym momencie przycisk w lewo jest deaktywowany. I tak samo w przypadku góra dół. Jak to zrobić prostym kodem? Edytowane 18 Luty przez Cannon Fodder błąd ortograficzny Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Adriann 94 Napisano 17 Luty dwóch* Próbowałeś po prostu czegoś takiego? if keyboard_check(ord("A")) && !keyboard_check(ord("D")){ //idzie w lewo }else if !keyboard_check(ord("A")) && keyboard_check(ord("D")){ //idzie w prawo }else{ //zatrzymuje się } W ogóle to najlepiej pokaż swój kod na poruszanie Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Cannon Fodder 0 Napisano 18 Luty Racja..dwóch Jestem amatorem i opieram się na gotowcu z przykładów https://www.gmclan.org/index.php?sciagnijplik=181 a tak mi idzie Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Cannon Fodder 0 Napisano 18 Luty 19 godzin temu, Adriann napisał: if keyboard_check(ord("A")) && !keyboard_check(ord("D")){ //idzie w lewo }else if !keyboard_check(ord("A")) && keyboard_check(ord("D")){ //idzie w prawo }else{ //zatrzymuje się } kod jest poprawny, ale chyba mój problem jest bardziej złożony . Dziękuję za odpowiedź Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach