Skocz do zawartości
Chell

Temat zbiorczy na drobnostki

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw wybierasz czy cchesz uploadować na wersję produkcjyjną, betę czy alpha. Będziesz mieć specjalny formularz do uploadu aktualizacji. Tam dopiszesz co chcesz. Changelog zmian, wersję etc. Potem jak rzuciłeś na beta, albo alpha to możesz przenieść na produkcję.

 

Najpierw wybierasz czy cchesz uploadować na wersję produkcjyjną, betę czy alpha. Będziesz mieć specjalny formularz do uploadu aktualizacji. Tam dopiszesz co chcesz. Changelog zmian, wersję etc. Potem jak rzuciłeś na beta, albo alpha to możesz przenieść na produkcję.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A jak sprawa z aktualizacją i .ini ?

 

Teoretycznie jak podczas testów na komórce instaluje nową wersję na poprzednią to postęp zostaje zachowany, google robi to inaczej?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Żeby uruchomić mikrotranzakcje na androidzie muszę mieć firmę?

Właśnie w koncie develperskim mam "ustawienia sprzedawcy" gdzie bez danych firmy nie da się ruszyć- rozumiem że bez tego IAPP nie może ruszyć?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tak samo jak sprzedając płatne aplikacje. Sprzedajesz produkt, świadczysz usługę więc musisz prowadzić odpowiednią działalność i odprowadzać podatki. W przypadku reklam nie musisz bo to dostawce reklam świadczy ci usługę i tylko płaci tobie za tę możliwość.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem,dzieki.A orientuje się ktoś czy google zezwala na praktykę kliknięcie w baner=nagroda ?

Kiedyś dawno,dawno temu czytałem gdzieś o banowaniu za takie praktyki (nie mam pojęcia niby dlaczego) ale teraz jak na złość nie mogę znaleźć żadnego info.

Mam tu na myśli własny system-nie zautomatyzowany click=reward (zreszta nie znalazlem takiego).Swoją drogą tu pojawia się kolejne pytanie czy w momencie kiedy klikniemy w reklamę na ekranie GM odbiera to jako kliknięcie w grze ,czy to pusta akcja-tylko w sztucznym obrębie reklamy??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam problem z kodem... Otóż po wejściu na torbę albo na plecak, zamiast usunąć plecak lub torbę usuwa mi bohatera... Dawno nie programowałem w game maker ale chyba wszystko napisałem dobrze.

 

GML
if place_meeting(x,y,o_bpack){

if global.backpack = false{

if global.bag = true{

if keyboard_check_pressed(ord("B")){

global.bag = false;

global.backpack = true;

with(other){

instance_destroy();

}

instance_create(x,y,o_bpack);

}

} else {

global.backpack = true;

with(other)

{

instance_destroy();

}

}

}

}

 

if place_meeting(x,y,o_bag){

if global.bag = false{

if global.backpack = true{

if keyboard_check_pressed(ord("B")){

global.backpack = false;

global.bag = true;

with(other){

instance_destroy();

}

instance_create(x,y,o_bpack);

}

} else {

global.bag = true;

with(other)

{

instance_destroy();

}

}

}

}

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem skrypt, który wsadziłem w step bohatera.

EDIT: Zapomniałem napisać po co mi ten kod, chodzi głównie o zmianę spirte a raczej narysowanie na graczu kolejnego sprite torby lub plecaka, później jakoś to wykorzystam np. będzie mógł wziąć więcej amunicji itp.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, że dopiero zacząłem pisać i mam tylko 3 zmienne globalne? Jakoś nigdy z tym nie miałem problemu, zazwyczaj GMS robił mi psikusy, kiedy kod był dobry a nie chciał działać :/ Poza tym nigdy nie miałem problemu z dużą ilością zmiennych globalnych... Myślę, że dalej GMS robi mi psikusa (jak zawsze z resztą) i kod który powinien działać po prostu działać nie chce, chyba trzeba kupić GMS a nie jechać na darmowym :/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zawsze śmiecham jak ktoś pisze że "jego kod jest dobry, tylko to wina GM'a", i zawsze się okazuje że jednak kod chujowy.

 

"other" nie działa z "place_meeting", temu usuwa obiekt w którym wykonujesz kod.

 

E: Ogólnie to "other" działa tylko w event collision i wewnątrz "with".

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić tak, że masz var oth=collision_meeting()

Albo jakiś inny kod sprawdzający kolizje, który zwraca ID obiektu, nie pamiętam które to. Sprawdź w dokumentacji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Sprawdź w dokumentacji.

 

Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że to marna porada, bo jakby ludzie sprawdzali dokumentacje byłoby tu ze 15 stron pytań mniej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Albo po prostu dodać dwa eventy kolizji z o_bpack i o_bag, najszybciej i mniej kodu.

 

"collision_meeting" :psichix:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wiecie co... Stworzyłem nowy projekt, napisałem to samo na próbę i działa... Już kilka razy tak miałem, że jakiś kod nie chciał działać, a po napisaniu go w nowym projekcie działał. Jednak u siebie w projekcie zrobiłem to w kolizjach i też jest ok :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie działa. I nie ma prawa działać. Używasz

GML
with(other){

instance_destroy();

}

wewnątrz bloku kodu który nie ma other. Silnik nie ma pojęcia do czego chcesz się odnieść i przez przypadek działa.

 

Wszyscy zwracają Ci uwagę abyś przeczytał w dokumentacji jak działa collision_meeting(). Zrób to teraz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

edie nam próbuje powiedzieć, że nie ma czegoś takiego jak collison_meeting(). Przepraszam, zepsułem żart ;<

Ale wszystkie funkcje zaczynające się na collision_ zwracają ID, już nie potrzebna dokumentacja.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No popsułeś. A dopiero zaczynałem się bawić.

 

A już w pełni poważnie. H2S04 musisz sprawdzać kolizję jakąś funkcją która zwraca ID tego z czym kolidujesz. Wtedy majac ID możesz zrobić tak:

GML
with(id_zapisane_w_zmiennej){

instance_destroy();

}

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Używam

GML
display_get_widt
h(); żeby sprawdzić wielkość ekranu i dostosować wielkość reklamy(banner).Jak jest powyżej 1200 to wrzucam duży.

 

I teraz pytanie czy ma to sens? Czy może się zdarzyć urządzenie które będzie miało fizycznie mały ekran a bardzo dużą rozdzielczość i przez to wrzuce dużą reklamę która uniemożliwi rozgrywkę?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tak. Nazywa się to DPI. Dla przykładu zwykły iPhone który ma 4 cale (?) ma większą rozdzielczość od mojego 16 calowego monitora.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

GML
globalvar controls;

controls[0]=1

 

To nie będzie działać? Tablica stanie się lokalna?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Hmm... Zawsze myślałem że nie działa i tak ma być. A teraz się zapytałem bo myślałem że działa, ale nie tak jak powinno.

 

Sytuacja wyglądała tak:

- W jednym obiekcie robiłem globalvar i przypisywałem do tablicy dane.

- W drugim obiekcie odnosiłem się do tej tablicy (jakby była globalna) ale nic się nie działo, nawet komunikatu błędu

 

Okazuje się że w room wsadziłem nie ten obiekt co chciałem.

 

Wszystko działa. Można tak robić.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Da radę jakoś accesorem odnieść się do id ds_mapy która jest zapisana w tablicy?

 

Nie wiem może tak? Bo compilator błędu nie wywala.

GML
var X = 0; // first database item id

gItem[X] = ds_map_create();

gItem[X[? "name"]] = "Sword";

 

Edit: Dobra nie działa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj może coś takiego:

GML
var X = 0; // first database item id

gItem[X] = ds_map_create();

var map = gItem[X];

map[?index] = "Sword";

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pytanie dla wyjadaczy którzy już wydali gry mobilne.

 

Jakie trzeba mieć PKD w działalności żeby móc robić mikrotranzakcje a grze?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Gre wydalem, ale bez mikrotranzakcji, postram sie pomoc na tyle na ile moge.

 

Płatna gra to działalność wydawnicza w zakresie gier komputerowych

 

Natomiast mikrotranzakcja to oddzielny dział, gdyż mikrotranzakcja jest USŁUGĄ dostępu do dodatkowych możliwości aplikacji. To usługa premium. Wydaje się, że tylko jedna pozycja odpowiada temu: http://www.pkd.biz.pl/kod/96.09.Z

 

 

Edit: bezpieczniej by bylo zaplacic za konsultacje z profesjonalista.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×