Skocz do zawartości
szmalu

Odczyt pliku z serwera w GM:S

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jak można w GM:S (chodzi mi szczególnie o Androida) odczytać tekst z jakiegoś pliku tekstowego hostowanego gdzieś w sieci?

Najlepiej, żeby po prostu pobrał z niego tekst w postaci Stringa.

A jeśli się nie da tak, to żeby przynajmniej dało się pobrać ten plik na urządzenie i wtedy to już łatwo odczytać.

 

No wiecie, updaty, komunikaty i te sprawy... Tylko nie mogę nic znaleźć na ten temat jeśli chodzi o GM:S, wszystko na gmc jest o poprzednich wersjach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W GM:S wystarczy jedna funkcja: http_get()\

Poczytaj w dokumentacji bo jej użycie nie jest zbyt łatwe.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No właśnie nie bardzo to ogarniam, czy to na pewno umożliwiłoby wydobycie tekstu z pliku?

Próbował już ktoś tego używać?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tak, używałem tego w co najmniej 3 projektach. Zasada działania wygląda tak:

GML

Dodajesz event Async HTTP. W evencie robisz

GML
if ds_map_find_value(async_load, "id") == pliczek

{

if ds_map_find_value(async_load, "status") == 0

{

r_str = ds_map_find_value(async_load, "result");

}

else

{

r_str = "null";

}

}

Teraz zmienna r_str zawiera całą zawartość pliku jako string.

 

Czemu tak jest? Bo event jest asynchroniczny i może zabrać np 2 sekundy zanim pobierze dane, a gra będzie działać w tle. Event zostaje wykonany gdy zostaną pobrane dane i te dane są w specjalnej ds_map o nazwie async_load. Musisz jeszcze sprawdzić jakie dane, bo możesz pobierać kilka różnych w tym samym czasie i nie muszą przychodzić po kolei.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Super, dzięki! Po przeczytaniu dokumentacji nie domyśliłbym się, że to działa też na plikach, myślałem że trzeba coś z php zrobić. W takim razie świetnie :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A co za różnica czy z PHP czy bez? Przecież PHP wciąż zwraca jedynie tekst, dla przeglądarki nie widać różnicy czy to było jakoś generowane czy nie. ZAWSZE SERWER ZWRACA dane tego typu:

 

HTTP/1.0 200 OK
Date: Fri, 31 Dec 1999 23:59:59 GMT
Content-Type: text/html
Content-Length: 5

tresc

 

Czy to tekst, obrazek, film czy cokolwiek. Jak pobierasz plik.txt, to dostaniesz inny content-type najwyżej, ale te pierwsze 4 linijki też tam będą. Pomyliłeś HTTP z FTP

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×