Skocz do zawartości
Adamg1996

[TP]...Internet...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć...

Czy istnieje jakiś moduł do obsługi Internetu w Pascalu? Jak tak to jak się nazywa i najlepiej proszę o linka...

Z góry dzienx...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Z tego co ja wiem to nie ma ale można pokombinować, chyba zadziała:

 

USES CRT,DOS;

VAR
PLIK:TEXT;
AKCJE:STRING;

BEGIN
exec ('explorer.exe http://adres pobieranego pliku','0');
assign(PLIK,'NAZWA POBRANEGO PLIKU');
reset(PLIK);
read(plik,akcje);
close(plik);
TUTAJ PARE WARUNKOW I TYCH PODOBNYCH
END.

Tak zrobisz pobieranie danych ale np. dodawanie, chodzi o rejestracje gracza itp itd to kombinuj przy exec. Do dodawania danych na serwer poprzez exec musisz mieć ZAAWANSOWANĄ wiedzę o Batch.

Może ktoś zrobi jakiś program w Batch dodający na serwer coś to zrób parę argumentów wsadowych i walnij exec('PLIK ARGUMENTY',0);

Jak ktoś po mnie da kod programu w Batch dodający na serwer jakieś dane to masz gotowe wszystko.

 

EDIT: Jak chcesz tylko włączyć stronę to wystarczy exec('explorer.exe http://adres strony','0');

EDIT2: Można też ściągnąć bibliotekę do TP obsługującą internet. To też rozwiązanie. :P

EDIT3: Chcesz to napiszę bibliotekę? Ale jak mi nie wyjdzie nie załamuj się. A tak w ogóle to masz tutaj program uruchamiający forum gmclanu:

USES DOS;

BEGIN
exec ('explorer.exe https://forum.gmclan.org','0');
END.

EDIT4: A jak nie działa to zrób plik INTERNECIK.bat a w nim:

explorer.exe https://forum.gmclan.org

i w tp walnij exec('internecik.bat','0')

 

EDIT5: Jest taki moduł do pobrania: http://turbo-pascal.4coders.info/pliki-pob...jaca_modem.html

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A mógłbyś ściąnąć ten moduł? {Mi coś wyskakuje że tego pliku nie ma...}

Chodzi mi o wyświetlanie strony w oknie pascala...

To chyba by trzeba było napisać coś co ściąga plik np. index.html , otwiera go i wykonuje komendy(?) zawarte w tagach , tak?

Np.

To twoje tylko w warunkach i tych podobnych... xD

(Tu powiązanie do mojego tematu https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=22283)

odczytanie fragmentu (niewiem jak tylko fragment odzczytać) kodu i :

if zmienna='<br />' then writeln('');

To tak powinno być?

 

E1]: A w tej komendzie 'exec' , ta 2 wartość co przedstawia?

Coś jak assign('plik.txt',plik)?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jak ma pobrać zawartość strony np. http://adres/index.htm to:

 

w DOWNLOAD.BAT wpisz:

@call explorer.exe http://ADRES/STRONA W OKNIE

 

w kodzie programu:

USES CRT,DOS;

VAR
filevar:text;
tag:string;

LABEL readhtml,endofhtml;

PROCEDURE end_of_html;
BEGIN
close(filevar);
goto(endofhtml);
END;

BEGIN
exec('download.bat',0);
assign(filevar,'STRONA W OKNIE');
reset(filevar);
readhtml:
read(filevar,tag);
if (tag='<BR>') then writeln('');
RESZTA TAGÓW NP. B, TT, TITLE
if (EOF filevar) then end_of_html;
goto (readhtml);

endofhtml:
RESZTA PROGRAMU
END.

 

EDIT:

Exec jak ma 'COS TAM',2 to zakończa uruchamiany program jak jest błąd urządzenia czy coś. Nigdy dwójki nie używam bo wiem, że to coś z błędem urządzenia ale nie wiem co. 0 najlepiej daj.

 

EDIT2:

A, to z czego pobiera dane musi mieć nieodczytywalne rozszerzenie przez przeglądarkę np. exe, com, bat albo np. wymyślone przez Ciebie np. .sdfhjghasdbg albo .ttt

Możesz trochę inaczej zrobić też batcha aby uruchamiał htmla normalnie. Czyli coś tam dorabiasz aby pobierało html, a nie otwierało osobno. Poszperam w necie. Może coś znajdę na ten temat.

 

EDIT3:

Znalazłem!

Utwórz w katalogu z plikami plik .htacess i wpisz coś takiego:

AddType application/octet-stream .html

Ale nie wiem czy to działa :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie sądzisz, że nie ma żadnego sensu w tym, żeby tworzyć zewnętrzny plik bat, korzystający następnie z zewnętrznego Windowsowego programu, jak to wszystko można zaprogramować w jednym programie?

Wskazówka: Free Pascal* z wbudowaną biblioteką Sockets, albo Free Pascal z wgranym Indy 10 (dla większej prostoty, ale będzie jeszcze Lazarus potrzebny, żeby zainstalować).

 

*i tak rozwiązanie Ferrariego wymaga posiadania Windowsa, więc można od razu zrobić konsolowy program na Windowsa we Free Pascalu zamiast DOSowy w TP korzystający z explorera Windowsowego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

http://freepascal.stack.nl/docs-html/rtl/s...ts/index-5.html - funkcje

http://freepascal.stack.nl/docs-html/rtl/s...ts/index-3.html - typy zmiennych

http://freepascal.stack.nl/docs-html/rtl/s...ts/index-2.html - stałe

Poszukaj na internecie ogólnie informacji korzystania z sockets, one są analogiczne dla wszystkich języków programowania. Od razu mówię - gotowca ode mnie nie oczekuj.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
EDIT3:

Znalazłem!

Utwórz w katalogu z plikami plik .htacess i wpisz coś takiego:

AddType application/octet-stream .html

Ale nie wiem czy to działa :P

co ma htacess do pascala? ;/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
A jak tej biblioteki Socket(?) użyć ?

Korzystając z specyfikacji HTTP

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×