IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Uwaga!

Zanim zadasz pytanie:

1. Sprawdź czy odpowiedzi nie ma w dziale FAQ lub czy podobnego tematu nie było na forum
2. Zapoznaj się z polskim tłumaczeniem dokumentacji (help)
3. Zapoznaj się też z naszymi kursami i przykładami


Powtarzające się pytania będą karane ostrzeżeniami lub usuwaniem tematów !!!

Nigdy nie nazywaj tematu "Pomoc", "Help me!" itp. Tytuł tematu powinien być "mówiący" czyli taki, który od razu po przeczytaniu informuje o poruszanym w nim problemie.

PROSIMY PISAĆ CZY TEMAT DOTYCZY GameMaker 8.1, GameMaker:Studio LUB WCZEŚNIEJSZYCH!!!!

22 Stron V  « < 20 21 22  
Reply to this topicStart new topic
Temat zbiorczy na drobnostki, pytania, które nie zasługują na osobny temat
Ignatus
post 14.03.2017 - 21:19
Post #631


Forum Veteran
*****

Wiek: 32 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 392
Dołączył: 12.12.2014
Skąd: POZ
Team: 7Bones
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


W create mam

GML
p=obj_Player



w draw mam

GML
draw_text_transformed(x,y-200,p,4,4,0)


I wyświetla mi bez problemu na bieżaco id (poczatkowo to jest obj_Player ale potem sie zmienia)

Ale jak zrobie

GML
draw_line_colour(x,y,p.x,p.y,c_red,c_red)


To dostaje błąd

Variable <unknown_object>.y(1, -2147483648) not set before reading it.
at gml_Object_obj_Enemy_parent_DrawEvent_1 (line 9) - draw_line_colour(x,y,p.x,p.y,c_red,c_red)

Co się dzieje?Zmienna ustalona na 10000%
Go to the top of the page
 
+Quote Post
post 14.03.2017 - 21:19
Post #





Wiek:



Uploader


Pani kontekstowa pokazuje swe wdzięki tylko w Valhalli lub wszędzie jeżeli nie jesteś zalogowany(a)! :3
Go to the top of the page
 
Quote Post
Dester
post 14.03.2017 - 21:26
Post #632


Forum Veteran
*****

Wiek: 15 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 300
Dołączył: 9.06.2014
Skąd: 127.0.0.1
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Z tego co wiem to nie można po prostu ustawić zmienną na obiekt, bo może istnieć wiele instancji jednego obiektu.
GML
p = instance_create(x,y, obj_Player)//tworzy instancję i odwołuje się do niej


--------------------
Typ: Tablet
System: Windows 10 Home
Procesor: Intel Atom 1.33 GHz
RAM: 2.00 GB
Typ systemu: 32-bitowy system operacyjny, x64 procesor
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ignatus
post 14.03.2017 - 21:44
Post #633


Forum Veteran
*****

Wiek: 32 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 392
Dołączył: 12.12.2014
Skąd: POZ
Team: 7Bones
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


To dlaczego w każdym innym miejscu mogę to zrobić tylko nie przy draw_line ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dester
post 14.03.2017 - 22:27
Post #634


Forum Veteran
*****

Wiek: 15 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 300
Dołączył: 9.06.2014
Skąd: 127.0.0.1
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Nie jestem pewien.


--------------------
Typ: Tablet
System: Windows 10 Home
Procesor: Intel Atom 1.33 GHz
RAM: 2.00 GB
Typ systemu: 32-bitowy system operacyjny, x64 procesor
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ediepl
post 14.03.2017 - 23:05
Post #635


Master of Forums
*********

Wiek: 21 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,603
Dołączył: 21.01.2011
Skąd: Swarzędz

ediepl


Nagrody:
Najlepszy Silnik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT
not set before reading it.
Znaczy że nie ma tego obiektu w roomie/jest nie aktywna. Tzn kiedy przypisujsz zmienna p nie ma instancji tego obiektu w roome
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ignatus
post 15.03.2017 - 6:37
Post #636


Forum Veteran
*****

Wiek: 32 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 392
Dołączył: 12.12.2014
Skąd: POZ
Team: 7Bones
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Chłopaki ja rozumiem ten błąd,przerabiałem setki razy coś takiego,przeczytajcie jeszcze raz jaki mam problem.


Ta zmienna działa w każdym przypadku poza draw_line.Wtedy nagle "nie istnieje" - ale jezeli uzyje jej w jakikolwiek inny sposób i dokładnie w tym samym miejscu kodu-wtedy wszystko jest ok.Co jest nie tak?


Jeżeli to nie bug to bardzo jestem ciekaw jakie jest wytłumaczenie bo obiekt istnieje ,zmienna jest przypisana, mogę np sobie zrobić

GML
with p {effect_create_above(ef_spark,x,y,5,c_red)}
i bedzie działało.Ale draw_line od razu błąd- i co ciekawe czepia się tylko Y ....

"Variable <unknown_object>.y(1, -2147483648) not set before reading it."
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phoenix
post Wczoraj, 18:53
Post #637


Płonący Postownik
********

Wiek: 23 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,368
Dołączył: 23.01.2008
Skąd: Rzeszów
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


w konsoli, jak chcę odpalić grę, to po tych logach:

Room_Prepare()
Sound_Prepare()
InitGraphics()
Finished PrepareGame()
Run_Start
StartGame()

nic się nie dzieje... nie jestem pewien czym to jest spowodowane. Ktoś ja jakieś rozwiązanie?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Threef
post Wczoraj, 19:54
Post #638


Lawful Evil
Ikona grupy

Wiek: 24 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 2,734
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Szczecin
Team: Huuuge Games

threef_games


Nagrody:
Najlepszy Uzytkownik (CA 2014)
Najlepszy Uzytkownik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(Ignatus @ 15.03.2017 - 6:37) *
Chłopaki ja rozumiem ten błąd,przerabiałem setki razy coś takiego,przeczytajcie jeszcze raz jaki mam problem.


Ta zmienna działa w każdym przypadku poza draw_line.Wtedy nagle "nie istnieje" - ale jezeli uzyje jej w jakikolwiek inny sposób i dokładnie w tym samym miejscu kodu-wtedy wszystko jest ok.Co jest nie tak?


Jeżeli to nie bug to bardzo jestem ciekaw jakie jest wytłumaczenie bo obiekt istnieje ,zmienna jest przypisana, mogę np sobie zrobić

GML
with p {effect_create_above(ef_spark,x,y,5,c_red)}
i bedzie działało.Ale draw_line od razu błąd- i co ciekawe czepia się tylko Y ....

"Variable <unknown_object>.y(1, -2147483648) not set before reading it."

Eventy draw są troszkę niezależne od innych eventów. Tak, twoja zmienna jest ustawiona ale na coś co nie ma własnego y. Warto się zawsze zabezpieczać sprawdzając czy obiekt/instance istnieje. A to wygląda jakbyś przypisał p=obj_Player stworzył drugi obj_Player i usunął pierwszy. Albo tak jakbyś dezaktywował ten obiekt. Powodów może być wiele a na pewno jednym z nich jest bałagan w kodzie.



CYTAT(Phoenix @ 26.03.2017 - 18:53) *
w konsoli, jak chcę odpalić grę, to po tych logach:

Room_Prepare()
Sound_Prepare()
InitGraphics()
Finished PrepareGame()
Run_Start
StartGame()

nic się nie dzieje... nie jestem pewien czym to jest spowodowane. Ktoś ja jakieś rozwiązanie?

Masz nieskończoną pętlę gdzieś w create. Gra utknęła na evencie create i nie doszła jeszcze do draw aby coś pokazać.


--------------------
Pracuję nad: 2 Guys 1 Gun, Gra IDLE, The Great Improvisation,aVoid, Joy-N
Gry które zrobiłem na Jamach:

Boom Ball | Flappy Souls | IT was only a dream | MinoTour | Super Space Dragons Delta - Unity | Warsaw Demonstrations | Small House in Red Woods | Clearing Floor | To The Princess, up we go! | 半 満 杯 瓶 (Half Full Vial) | 2 Guys 1 Weapon | Mash for Three | Fall Of: The Run | Racist game | Dashwood's Daring Delves | Dungeon Auto-Crawler | Infection | Blesk | Hero of Tower | Gra Tekstowa | Castle Conqueror | Not so space GAME | Dozo Gozaimazu | Hokej | Icy Tower | PotatoMan want to save world, but you'll not finish the game! | Dodge 'n' Dodge | Side Scroller | Catch The Easter Egg | WarWord Kittens | Icy Towel | Super'Bad'Man | Spell Hell | Notes | Lab Experiment Demo | Invaders! | The Roaring Game | Ucieczka | dotK | LD26 | Młot | Plants vs Plants | Ogień Olimpu | MotherShip | The Ship | Symulator jaskółki | Aparature Science - Tornado | Wyścig z AI | 3423
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phoenix
post Wczoraj, 22:54
Post #639


Płonący Postownik
********

Wiek: 23 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,368
Dołączył: 23.01.2008
Skąd: Rzeszów
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


dzięki wielkie za pomoc, juz znalazłem problem.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

22 Stron V  « < 20 21 22
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27.03.2017 - 3:49