IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Uwaga!

Odsyłanie do wujka google.pl nie rozwiązuje problemu! Lepiej podaj od razu konkretnego linka do strony gdzie użytkownik znajdzie rozwiązanie problemu, bądź po prostu w ogóle się nie udzielaj.

 
Reply to this topicStart new topic
System skilli
Sutikku
post 5.02.2017 - 14:45
Post #1


Forum Infiltrator
*******

Wiek: 16 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 711
Dołączył: 26.07.2014

Nagrody:
Najlepsza zapowiedz (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Cześć, biorę się za jakiegoś skromnego rpg, takiego wiecie, klasycznego. Taka tibia czy realm of the mad god. Tylko, że offline.
Właśnie chciałem się wziąć za umiejętności, ale nie mam pojęcia jak. Mam 2 pomysły, ale oba wydają mi się zbyt długie i może ma ktoś jakiś koncept w głowie jak to zrobić lepiej, jakoś może mnie naprowadzić na inny tor myślenia. To ja może przedstawię jak ja myślałem.
1) Najprostszy
GML (pseudokod)
if skill==1
{
var f=instance_create(x,y,obj_fireball);
f.direction=direction;
f.speed=10;
}
if skill==2
{
invincible=1;
alarm[x]=240;
}

2) Trochę bardziej uporządkowany, bo coś w stylu paru gotowych umiejętności w postaci skryptów w których zmieniam tylko zmienne w stylu
GML (pseudokod)
if skill==3
{
area_skill(sprite,range,inna_zmienna);
}
if skill==4
{
passive_skill(dlugosc_trwania,invincible)
}

Ale ten sposób znów trochę ogranicza różnorodność umiejętności. Ktoś coś?


--------------------
Ludzie to źli ludzie ~ ja
Prosty Ekwipunek
Coś szykuję, dumdum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
post 5.02.2017 - 14:45
Post #





Wiek:



Uploader


Pani kontekstowa pokazuje swe wdzięki tylko w Valhalli lub wszędzie jeżeli nie jesteś zalogowany(a)! :3
Go to the top of the page
 
Quote Post
gnysek
post 6.02.2017 - 10:48
Post #2


Emerytowany Admin
************

Wiek: 29 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 9,045
Dołączył: 2.06.2004
Skąd: Banino / Trójmiasto
Team: Gear-Studio

gnysek


Nagrody:
Najbardziej pomocny uzytkownik (CA 2011)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Drugi sposób wcale niczego nie ogranicza. Drugi sposób może być po prostu "wycięciem" kodu z obiektu i przeniesieniem do skryptów. Pamiętaj, że skrypty mają dostęp do danego obiektu z którego są wywołane i widzą je tak, jakby były wklejone w tym momencie w ten obiekt.


--------------------
GMCLAN NA FACEBOOKU: facebook.com/GMCLAN

Aktualne gry w PlayStation Plus

Obecne Projekty:
[||||||||||] Word Memo - 35%
[||||||||||] Digy Digy Dig - 30% [on hold]
[||||||||||] Almora Origins - 50%
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dester
post 6.02.2017 - 16:07
Post #3


Forum Veteran
*****

Wiek: 15 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 313
Dołączył: 9.06.2014
Skąd: 127.0.0.1
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Drugi lepszy. Ogarnięty kod + o wiele mniej roboty + łatwiej dokonywać małych zmian.


--------------------
System: Windows 10 Education
Procesor: 2.30 GHz
RAM: 4.00 GB
Typ systemu: 64-bitowy system operacyjny
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pablo1517
post 8.05.2017 - 3:43
Post #4


Emperor
**********

Wiek: 28 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,149
Dołączył: 9.04.2005
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


A gdyby tak array? Powiedzmy ze masz sobie skrypty ponazywane "Skill1" "Skill2" itd
GML
skill = 0; // to co miales w ifach
Skills[0] = Skill1;
Skills[1] = Skill2;
Skills[2] = Skill3;


i zdaje sie ze jest taka funkcja jak
GML
script_execute(Skills[skill]);


--------------------
Jak mnie tu dawno nie bylo...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uzjel
post 8.05.2017 - 10:49
Post #5


aka Jezuel Santi
Ikona grupy

Wiek: 25 lat
Grupa: Administratorzy
Postów: 1,838
Dołączył: 28.07.2007
Skąd: Warszawa
Team: OxGames

Uzjel23


Nagrody:
Najlepsza gra (CA 2011)
Najlepsza gra (CA 2010)

Uploader


Nie ma tego w Studio.


--------------------
Twój Administrator <3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jaklub
post 8.05.2017 - 11:34
Post #6


ja pączkuję
***********

Wiek: 22 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,368
Dołączył: 10.11.2005
Team: ja

Nagrody:
Najlepsza Zapowiedz (CA 2011)
Najlepsza Gra (CA 2013)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


script_execute które tylko wywołuje skrypty ze zmiennej dalej jest, poleciało execute_string i inne funkcje które parsują gmla na żywo


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 29.06.2017 - 3:00