IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Uwaga!

Zanim zadasz pytanie:

1. Sprawdź czy odpowiedzi nie ma w dziale FAQ lub czy podobnego tematu nie było na forum
2. Zapoznaj się z polskim tłumaczeniem dokumentacji (help)
3. Zapoznaj się też z naszymi kursami i przykładami


Powtarzające się pytania będą karane ostrzeżeniami lub usuwaniem tematów !!!

Nigdy nie nazywaj tematu "Pomoc", "Help me!" itp. Tytuł tematu powinien być "mówiący" czyli taki, który od razu po przeczytaniu informuje o poruszanym w nim problemie.

PROSIMY PISAĆ CZY TEMAT DOTYCZY GameMaker 8.1, GameMaker:Studio LUB WCZEŚNIEJSZYCH!!!!

24 Stron V  « < 22 23 24  
Reply to this topicStart new topic
Temat zbiorczy na drobnostki, pytania, które nie zasługują na osobny temat
Ignatus
post 11.06.2017 - 7:26
Post #691


Forum Veteran
*****

Wiek: 32 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 456
Dołączył: 12.12.2014
Skąd: POZ
Team: 7Bones
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Dzięki, o coś takiego mi właśnie chodziło
Go to the top of the page
 
+Quote Post
post 11.06.2017 - 7:26
Post #





Wiek:



Uploader


Pani kontekstowa pokazuje swe wdzięki tylko w Valhalli lub wszędzie jeżeli nie jesteś zalogowany(a)! :3
Go to the top of the page
 
Quote Post
SimianVirus7
post 16.06.2017 - 17:47
Post #692


Smart Newbie
*

Wiek: 19 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 65
Dołączył: 3.03.2013
Skąd: Leszno
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Jak zrobić pętle for w skrypcie?
Pisząc coś takiego:
GML
///scr_itemBounce(times,spd);
times = argument0;
spd = argument1;

for(i=0; i<10; i++)
{
phy_rotation += 1;
}


Zmienna i w forze cały czas ma ustawioną wartość 0, prawda? Dlatego pętla cały czas jest wykonywana.
Próbowałem zmienną przypisać do argumentu ale w sumie to to samo (mam na myśli coś takiego:
GML
Step:
scr_itemBounce(0);

Skrypt:
i = argument0;

)

Wiem, że można by zmienną i przypisać w CREATE obiektu ale zależy mi, aby zmienna była właśnie tworzona tymczasowo w skrypcie.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am Lord
post 16.06.2017 - 18:14
Post #693


Trzymam Sword
Ikona grupy

Wiek: 27 lat
Grupa: Moderatorzy
Postów: 4,573
Dołączył: 16.12.2005
Skąd: Piła

Huder


Nagrody:
Mistrz Ligi24 (2013)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


tymczasowo tworzy się dopisując var

GML
for(var i=0; i<10; i++)
{
phy_rotation += 1;
}


--------------------
Acziwment unloked
Ciekawsze moje gry:
Ukończone: NewtonPong Android
Nieukończone:Maze Strategy
Compostowe: DungeonMazeShooter, ScorchedTanks, Atargatis, RedvsBlue, Wspomnienia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowy_user
post 17.06.2017 - 17:46
Post #694


Smart Newbie
*

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 77
Dołączył: 6.04.2017
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Hej, wie ktoś czy w kodzie można ustawić event: global mouse check button? Tzn w eventach jest dostępne takie coś natomiast jeśli chce sobie to zakodzić to już niestety nie ma.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am vader
post 17.06.2017 - 17:55
Post #695


Wiadro of Antytrollerstwo
Ikona grupy

Wiek: 22 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 1,721
Dołączył: 24.07.2008
Skąd: Gdynia

SSPH


Nagrody:
Uzytkownik roku (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Właśnie jest na odwrót. W kodzie "nie ma" mouse check, ale jest mouse check global.
Funkcje mouse_check_button[_pressed,_released] są globalne i nie dotyczą kliknięcia na obiekt. Jeżeli chcesz przy kliknięciu na obiekt musisz to zrobić ręcznie.


--------------------

5678(ale ten czas leci!) lat później nadal go kaleczę.
GM GMS GML GMC Game Maker Studio Language Community Polska
Unity Tutoriale Poradniki Silniki Gotowce Dyskusje Pomoc Pytania Początkujący Zaawansowany Forum
Mój nick jest głupi. Ranga też. Ale to kawał forumowej histori więc zostanie tak na zawsze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowy_user
post 18.06.2017 - 10:15
Post #696


Smart Newbie
*

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 77
Dołączył: 6.04.2017
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście racja leży po Twojej stronie smile.gif Dziękuję za pomoc.

Od razu mam drugie pytanie, nie chciałbym oczywiście nadużyć cierpliwości, ale czy w GM mogę od tak otworzyć sobie plik np tekstowy, tak że uruchamia się z domyślnego programu? Np. mam w folderze z grą plik notatnik readme i chciałbym aby po kliknięciu np danego klawisza on się otwierał. Wiem , że jest coś takiego domyślnie dla F1 , wtedy otwiera się game info, ale czy mogę zrobić to ręcznie dla pliku, który sam stworzę?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Threef
post 18.06.2017 - 11:23
Post #697


Lawful Evil
Ikona grupy

Wiek: 24 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 2,791
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Szczecin
Team: Huuuge Games

threef_games


Nagrody:
Najlepszy Uzytkownik (CA 2014)
Najlepszy Uzytkownik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Tak. Jest na marketplace do pobrania "Execute Shell" który pozwala otwierać inne programy.
Wystarczy że zrobisz "notepad.exe plik.txt"


--------------------
Pracuję nad: 2 Guys 1 Gun, Gra IDLE, The Great Improvisation,aVoid, Joy-N
Gry które zrobiłem na Jamach:

Boom Ball | Flappy Souls | IT was only a dream | MinoTour | Super Space Dragons Delta - Unity | Warsaw Demonstrations | Small House in Red Woods | Clearing Floor | To The Princess, up we go! | 半 満 杯 瓶 (Half Full Vial) | 2 Guys 1 Weapon | Mash for Three | Fall Of: The Run | Racist game | Dashwood's Daring Delves | Dungeon Auto-Crawler | Infection | Blesk | Hero of Tower | Gra Tekstowa | Castle Conqueror | Not so space GAME | Dozo Gozaimazu | Hokej | Icy Tower | PotatoMan want to save world, but you'll not finish the game! | Dodge 'n' Dodge | Side Scroller | Catch The Easter Egg | WarWord Kittens | Icy Towel | Super'Bad'Man | Spell Hell | Notes | Lab Experiment Demo | Invaders! | The Roaring Game | Ucieczka | dotK | LD26 | Młot | Plants vs Plants | Ogień Olimpu | MotherShip | The Ship | Symulator jaskółki | Aparature Science - Tornado | Wyścig z AI | 3423
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Czołg Krymski
post 18.06.2017 - 16:49
Post #698


Leczę amunicją
*******

Wiek: 18 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 832
Dołączył: 22.01.2011
Skąd: Szczecin
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Execute Shell dobra rzecz polecam


--------------------

Go to the top of the page
 
+Quote Post
H2S04
post 20.06.2017 - 1:18
Post #699


Chicken


Wiek: 22 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 22
Dołączył: 3.11.2014
Skąd: Lubelskie
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Mam drobnostkę, dawno programowałem w GMS i do tego kupiłem sobie GMS2 (Studio dawał mi popalić, bo ciągle miał jakieś problemy z winem 10 u mnie :/ ) i coś robię źle ale tego nie widzę...

Hmm, nie wiem, wszystko wygląda ok, ale chyba coś musiałem zje*ać biggrin.gif


EDIT: Dobra ja durny jestem jak pień... Nie wiem na cholerę mi potrzebne było with (o_WeaponParent)... Ehh ja to zawsze biggrin.gif

Błąd:
GML
//Pumpo
_______________________________________
################################################################################
############
FATAL ERROR in
action number 1
of Step Evento_WeaponChooser
for object o_Player:

Variable <unknown_object>.<unknown variable>(100023, -2147483648) not set before reading it.
at gml_Object_o_Player_Collision_5aae0650_fffc_495c_88b1_5aa3451b403a (line 7) - if other.weap > 5 {
################################################################################
############



Collision Event o_WeaponParent.
GML

/// @description Insert description here
// You can write your code in this editor
var oldweap;

with (o_WeaponParent){

if other.weap > 5 {

if primweap = 0{

primweap = other.weap;
primammo = other.ammo;
primmag = other.mag;
instance_destroy(other);

} else {

oldweap = instance_create_layer(x,y,"Instances",o_WeaponOld);
oldweap.weap = primweap;
oldweap.ammo = primammo;
oldweap.mag = 0;

}

}

}


/* //Wypisałem sobie na zaś trochę tego, już mam wypisane bronie jakie chciałem.
global.weaponid[16,0] = "Pumpo"; // name
global.weaponid[16,1] = 20; // dmg
global.weaponid[16,2] = 40; // AP
global.weaponid[16,3] = 10; // Ammo
global.weaponid[16,4] = 10; // Max Ammo
global.weaponid[16,5] = 0; // Mag
global.weaponid[16,6] = 5; // Max mag
global.weaponid[16,7] = 0; // empty mag
global.weaponid[16,8] = sou_Pumpo; // sound
global.weaponid[16,9] = room_speed*4; // reload time
global.weaponid[16,10] = room_speed*1; // shoting time
global.weaponid[16,11] = 0; // mag ammo
////////////////////////////////</span>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowy_user
post 20.06.2017 - 8:24
Post #700


Smart Newbie
*

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 77
Dołączył: 6.04.2017
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Hej i ja również mam drobny problem. Mam ustawioną akcje przy evencie jednego kliknięcia prawym przyciskiem myszy. Czasami jednak akcja wykonuje się dopiero po dwukrotnym kliknięciu. Sprawdzałem na różnych myszkach , i to nie wina sprzętu. Zauważyłem, że za każdym razem gdy do tego dochodzi w CompileForm pojawia się taka wiadomość:


CYTAT
Pause event has been registered for this frame
Pause event has been unregistered


Dodam, że nie mam w żadnym innym obiekcie ustawionego kodu aktywującego pauze.


hmmm , dziwna sprawa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ediepl
post 20.06.2017 - 9:25
Post #701


Master of Forums
*********

Wiek: 21 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,633
Dołączył: 21.01.2011
Skąd: Swarzędz

ediepl


Nagrody:
Najlepszy Silnik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


To chyba znaczyło że kliknąłeś poza okno.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ignatus
post 20.06.2017 - 13:57
Post #702


Forum Veteran
*****

Wiek: 32 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 456
Dołączył: 12.12.2014
Skąd: POZ
Team: 7Bones
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Jak przypisać sprite_index do zmiennej??


Zwykłe

GML
sp=sprite_index
zupełnie nie działa

Zadanie jest takie że po danej czynności ludzik ma wrócić do sprite jaki miał tuż przed jej wykonaniem- tak jakby sprite_index=sprite_index_previous tongue2.gif

sprite_get_name i object_get_sprite też nei działają tak jak powinny albo źle ich używam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gilos99
post 20.06.2017 - 14:10
Post #703


Smart Newbie
*

Wiek: 17 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 94
Dołączył: 4.12.2014
Skąd: Olszówka
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Mam problem z collision_line

GML
collision_line(x,y,o_gracz.x,o_gracz.y,obiekty,true,false)



chciałbym żeby collision_line wykrywał wszystkie obiekty a nie tylko ten wskazany . Dzięki biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ediepl
post 20.06.2017 - 14:54
Post #704


Master of Forums
*********

Wiek: 21 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,633
Dołączył: 21.01.2011
Skąd: Swarzędz

ediepl


Nagrody:
Najlepszy Silnik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Spróbuj z all
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gilos99
post 20.06.2017 - 15:22
Post #705


Smart Newbie
*

Wiek: 17 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 94
Dołączył: 4.12.2014
Skąd: Olszówka
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Nie działa :C
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am vader
post 20.06.2017 - 17:12
Post #706


Wiadro of Antytrollerstwo
Ikona grupy

Wiek: 22 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 1,721
Dołączył: 24.07.2008
Skąd: Gdynia

SSPH


Nagrody:
Uzytkownik roku (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(Ignatus @ 20.06.2017 - 14:57) *
Jak przypisać sprite_index do zmiennej??


Zwykłe

GML
sp=sprite_index
zupełnie nie działa

Zadanie jest takie że po danej czynności ludzik ma wrócić do sprite jaki miał tuż przed jej wykonaniem- tak jakby sprite_index=sprite_index_previous tongue2.gif

sprite_get_name i object_get_sprite też nei działają tak jak powinny albo źle ich używam


Dziwna sprawa, sp = sprite_index powinno działać, bo sprite_index to wartość REAL odnosząca się do indexu sprite'a. Na pewno nie aktualizujesz sp = sprite_index co step, powodujac ze sie nadpisuje?


--------------------

5678(ale ten czas leci!) lat później nadal go kaleczę.
GM GMS GML GMC Game Maker Studio Language Community Polska
Unity Tutoriale Poradniki Silniki Gotowce Dyskusje Pomoc Pytania Początkujący Zaawansowany Forum
Mój nick jest głupi. Ranga też. Ale to kawał forumowej histori więc zostanie tak na zawsze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ignatus
post 20.06.2017 - 20:39
Post #707


Forum Veteran
*****

Wiek: 32 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 456
Dołączył: 12.12.2014
Skąd: POZ
Team: 7Bones
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


zobiłem wszystko od poczatku na nowo i teraz sp=sprite_index działa.Dzięki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Threef
post 20.06.2017 - 20:55
Post #708


Lawful Evil
Ikona grupy

Wiek: 24 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 2,791
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Szczecin
Team: Huuuge Games

threef_games


Nagrody:
Najlepszy Uzytkownik (CA 2014)
Najlepszy Uzytkownik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(gilos99 @ 20.06.2017 - 15:10) *
Mam problem z collision_line

GML
collision_line(x,y,o_gracz.x,o_gracz.y,obiekty,true,false)



chciałbym żeby collision_line wykrywał wszystkie obiekty a nie tylko ten wskazany . Dzięki biggrin.gif


http://www.gmlscripts.com/script/collision_circle_list
To jest to czego szukasz.


--------------------
Pracuję nad: 2 Guys 1 Gun, Gra IDLE, The Great Improvisation,aVoid, Joy-N
Gry które zrobiłem na Jamach:

Boom Ball | Flappy Souls | IT was only a dream | MinoTour | Super Space Dragons Delta - Unity | Warsaw Demonstrations | Small House in Red Woods | Clearing Floor | To The Princess, up we go! | 半 満 杯 瓶 (Half Full Vial) | 2 Guys 1 Weapon | Mash for Three | Fall Of: The Run | Racist game | Dashwood's Daring Delves | Dungeon Auto-Crawler | Infection | Blesk | Hero of Tower | Gra Tekstowa | Castle Conqueror | Not so space GAME | Dozo Gozaimazu | Hokej | Icy Tower | PotatoMan want to save world, but you'll not finish the game! | Dodge 'n' Dodge | Side Scroller | Catch The Easter Egg | WarWord Kittens | Icy Towel | Super'Bad'Man | Spell Hell | Notes | Lab Experiment Demo | Invaders! | The Roaring Game | Ucieczka | dotK | LD26 | Młot | Plants vs Plants | Ogień Olimpu | MotherShip | The Ship | Symulator jaskółki | Aparature Science - Tornado | Wyścig z AI | 3423
Go to the top of the page
 
+Quote Post
H2S04
post 21.06.2017 - 2:03
Post #709


Chicken


Wiek: 22 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 22
Dołączył: 3.11.2014
Skąd: Lubelskie
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Mam problem z kodem zmiany broni. Po pierwszym kliknięciu "E" broń leżąca na ziemi zmienia x i y na x i y postaci, po drugim wciśnięciu "E" broń dopiero się zmienia... Jest to upierdliwe :/

Collision Code with o_WeaponParent:
GML
if keyboard_check_pressed(ord("E")){
if other.weap > 5{
if primweap = other.weap{
if other.mag + global.weaponid[other.weap,5] <= global.weaponid[other.weap,6]{
global.weaponid[other.weap,5] += other.mag;
other.mag = 0;
} else {
var a = global.weaponid[other.weap,6] - other.mag;
global.weaponid[other.weap,5] += a;
other.mag -= a;
}
} else {
if primweap = 0{
primweap = other.weap;
primammo = other.ammo;
if other.mag + global.weaponid[other.weap,5] <= global.weaponid[other.weap,6]{
global.weaponid[other.weap,5] += other.mag;
instance_destroy(other);
} else {
var a = global.weaponid[other.weap,6] - other.mag;
global.weaponid[other.weap,5] += a;
instance_destroy(other);
}
instance_destroy(other);
} else {
var oldammo, oldweap, oldweapinst;
oldammo = primammo;
oldweap = primweap;
primweap = other.weap;
primammo = other.ammo;
if other.mag + global.weaponid[other.weap,5] <= global.weaponid[other.weap,6]{
global.weaponid[other.weap,5] += other.mag;
instance_destroy(other);
} else {
var a = global.weaponid[other.weap,6] - other.mag;
global.weaponid[other.weap,5] += a;
instance_destroy(other);
}
oldweapinst = instance_create_layer(x,y,"Instances",o_WeaponOld);
oldweapinst.ammo = oldammo;
oldweapinst.weap = oldweap;
oldweapinst.mag = 0;
instance_destroy(other);
}
}
} else {
if secweap = other.weap{
if other.mag + global.weaponid[other.weap,5] <= global.weaponid[other.weap,6]{
global.weaponid[other.weap,5] += other.mag;
other.mag = 0;
} else {
var a = global.weaponid[other.weap,6] - other.mag;
global.weaponid[other.weap,5] += a;
other.mag -= a;
}
} else {
if secweap = 0{
secweap = other.weap;
secammo = other.ammo;
if other.mag + global.weaponid[other.weap,5] <= global.weaponid[other.weap,6]{
global.weaponid[other.weap,5] += other.mag;
instance_destroy(other);
} else {
var a = global.weaponid[other.weap,6] - other.mag;
global.weaponid[other.weap,5] += a;
instance_destroy(other);
}
instance_destroy(other);
} else {
var oldammo, oldweap, oldweapinst;
oldammo = secammo;
oldweap = secweap;
secweap = other.weap;
secammo = other.ammo;
if other.mag + global.weaponid[other.weap,5] <= global.weaponid[other.weap,6]{
global.weaponid[other.weap,5] += other.mag;
instance_destroy(other);
} else {
var a = global.weaponid[other.weap,6] - other.mag;
global.weaponid[other.weap,5] += a;
instance_destroy(other);
}
oldweapinst = instance_create_layer(x,y,"Instances",o_WeaponOld);
oldweapinst.ammo = oldammo;
oldweapinst.weap = oldweap;
oldweapinst.mag = 0;
instance_destroy(other);
}
}
}
}

//}


/*
global.weaponid[16,0] = "Pumpo"; // name
global.weaponid[16,1] = 20; // dmg
global.weaponid[16,2] = 40; // AP
global.weaponid[16,3] = 10; // Ammo
global.weaponid[16,4] = 10; // Max Ammo
global.weaponid[16,5] = 0; // Mag
global.weaponid[16,6] = 5; // Max mag
global.weaponid[16,7] = 0; // empty mag
global.weaponid[16,8] = sou_Pumpo; // sound
global.weaponid[16,9] = room_speed*4; // reload time
global.weaponid[16,10] = room_speed*1; // shoting time
global.weaponid[16,11] = 0; // mag ammo
///////////////////////////////*/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am vader
post 21.06.2017 - 21:25
Post #710


Wiadro of Antytrollerstwo
Ikona grupy

Wiek: 22 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 1,721
Dołączył: 24.07.2008
Skąd: Gdynia

SSPH


Nagrody:
Uzytkownik roku (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Może zrób oddzielny temat do tego, bo to większy temat niż mała pierdoła i zanim dostaniesz odpowiedź pytanie może utonąć w morzu mniejszych pytań.
Może opowiesz coś więcej o tym kodzie? Która zmienna odpowiada za trzymaną w ręce broń? Kod wykonałeś Ty czy ktoś inny, jak ktoś inny gdzie możemy znaleźć źródło?
Edit: I jeszcze jedno pytanie. Czy E obsługje kilka rzeczy czy tylko podnoszenie broni?
Edit2: Okej czyli to jest bazowane 100% na instancjach, tylko nie widze czy bron w reku to zmienne czy tez instancja. Jeżeli ty pisaleś ten kod to na miłość boską używaj komentarzy do opisywania kodu!


--------------------

5678(ale ten czas leci!) lat później nadal go kaleczę.
GM GMS GML GMC Game Maker Studio Language Community Polska
Unity Tutoriale Poradniki Silniki Gotowce Dyskusje Pomoc Pytania Początkujący Zaawansowany Forum
Mój nick jest głupi. Ranga też. Ale to kawał forumowej histori więc zostanie tak na zawsze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
H2S04
post 22.06.2017 - 0:31
Post #711


Chicken


Wiek: 22 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 22
Dołączył: 3.11.2014
Skąd: Lubelskie
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Na przyszłość będę pamiętał o komentarzach do kodu. Kod pisałem ja smile.gif, broń to zmienna, nie instancja, później będę rysował po prostu dany sprite, czy to przeładowania czy po prostu chodzenia z bronią.
GML
other.weap //jest to id broni jaką posiada objekt do losowania broni.
primweap //zmienna broni głównej
other.mag //zmienna ile jest magazynków przy broni.
global.weaponid[other.weap,5] //posiadana ilość magazynków,
global.weaponid[other.weap,6] //maxymalna ilość magazynków;
other.ammo //posiadana amunicja przez obiekt
other.weap > 5 //jeżeli nie jest to pistoletem, to przypisuje do slotu głównej broni
oldammo //aktualnie posiadana amunicja do danej broni
oldweap //id broni
oldweapinst //nowa instancja broni
primammo //amunicja do głównej broni</span>


W postaci mam jeszcze zmienną, którą broń posiadam
GML
usedweap; // jest = 0(pistolety) lub 1(karabiny); to jest czy używam primweap czy secweap
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowy_user
post 22.06.2017 - 10:23
Post #712


Smart Newbie
*

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 77
Dołączył: 6.04.2017
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Witam, w jaki sposób dodać font z polskimi znakami do gm studio?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PatrykPlayingPOL...
post 22.06.2017 - 11:41
Post #713


Minor User
***

Wiek: 16 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 185
Dołączył: 26.03.2014
Skąd: Gdańsk
Team: Pop3Games

kuncu

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(nowy_user @ 22.06.2017 - 11:23) *
Witam, w jaki sposób dodać font z polskimi znakami do gm studio?

Wydaje mi się że musisz dodać tą czcionkę do systemu,a potem w gm przy tworzeniu fonta już będziesz miał tą czcionkę.


--------------------
Ogarniam trochę GML
LINKEŁ
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowy_user
post 22.06.2017 - 11:53
Post #714


Smart Newbie
*

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 77
Dołączył: 6.04.2017
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Mam całą masę domyślnych czcionek w systemie z polskimi znakami ale każda z nich jest odczytywana w GMie bez nich sad.gif jedyne co , to tylko u z kreską tzw "ó" wyświetla się poprawnie, reszta nie...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am vader
post 22.06.2017 - 12:06
Post #715


Wiadro of Antytrollerstwo
Ikona grupy

Wiek: 22 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 1,721
Dołączył: 24.07.2008
Skąd: Gdynia

SSPH


Nagrody:
Uzytkownik roku (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


W edycji fontu klikasz + a następnie wpisujesz w puste pole znaki specjalnie któe chcesz dodać do fonta. Na koniec klikasz OK.


--------------------

5678(ale ten czas leci!) lat później nadal go kaleczę.
GM GMS GML GMC Game Maker Studio Language Community Polska
Unity Tutoriale Poradniki Silniki Gotowce Dyskusje Pomoc Pytania Początkujący Zaawansowany Forum
Mój nick jest głupi. Ranga też. Ale to kawał forumowej histori więc zostanie tak na zawsze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowy_user
post 22.06.2017 - 14:16
Post #716


Smart Newbie
*

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 77
Dołączył: 6.04.2017
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Zrobiłem tak jak piszesz ( dziękuję za odpowiedź) i jest postęp, mogę wpisać niektóre polskie znaki, ale niektóre takie jak np ć czy ę są wciąż poza zasięgiem GMa pomimo że dodałem je do okna Font Range.

Początkowo myślałem , że to wina tego że używam AutoHotKey i mam różne makra dopisane do kombinacji klawiszy zawierające C oraz E, ale zrestartowałem komputer i nie pomogło.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am vader
post 22.06.2017 - 14:59
Post #717


Wiadro of Antytrollerstwo
Ikona grupy

Wiek: 22 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 1,721
Dołączył: 24.07.2008
Skąd: Gdynia

SSPH


Nagrody:
Uzytkownik roku (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Czy wybrana przez Ciebie czcionka napewno ma polskie znaki? Czy napewno dopisałeś zarówno duże jak i małe ćĆęĘ do range?


--------------------

5678(ale ten czas leci!) lat później nadal go kaleczę.
GM GMS GML GMC Game Maker Studio Language Community Polska
Unity Tutoriale Poradniki Silniki Gotowce Dyskusje Pomoc Pytania Początkujący Zaawansowany Forum
Mój nick jest głupi. Ranga też. Ale to kawał forumowej histori więc zostanie tak na zawsze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowy_user
post 23.06.2017 - 8:49
Post #718


Smart Newbie
*

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 77
Dołączył: 6.04.2017
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Tak, dokładnie tak jak piszesz, wszystkie są dopisane do range, a wyświetla mi wszystkie oprócz Ę ę Ć ć Ą ą .

Możliwe to , że są one zabronione w GM?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am vader
post 23.06.2017 - 15:45
Post #719


Wiadro of Antytrollerstwo
Ikona grupy

Wiek: 22 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 1,721
Dołączył: 24.07.2008
Skąd: Gdynia

SSPH


Nagrody:
Uzytkownik roku (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Nigdy nie mialem takiego problemu.
Jeżeli czcionka ma te znaki, powinny być dostępne i się wyświetlać.
Sprawdź w okienku "Hello World" czy napewno te znaki są, spróbuj je wpisać.


--------------------

5678(ale ten czas leci!) lat później nadal go kaleczę.
GM GMS GML GMC Game Maker Studio Language Community Polska
Unity Tutoriale Poradniki Silniki Gotowce Dyskusje Pomoc Pytania Początkujący Zaawansowany Forum
Mój nick jest głupi. Ranga też. Ale to kawał forumowej histori więc zostanie tak na zawsze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

24 Stron V  « < 22 23 24
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.06.2017 - 20:05